Diari La Veu del País Valencià
Compromís formarà part en el Senat del grup Plurinacional de Podemos
RedactaVeu / EP / Madrid – València

Els senadors de les coalicions autonòmiques en les quals va participar Podemos el passat 20 de desembre formaran finalment part d’un mateix grup parlamentari en el Senat al costat de la formació morada, que passarà a anomenar-se ara Grup Plurinacional Podemos-Euskadi-En Comú-Compromís-En Marea. Tindrà 23 components.

La decisió d’un sol grup arriba després del rebuig de la Mesa del Senat de rebutjar que es constituïren en dos, perquè el Reglament no permet que un mateix partit estiga en més d’un grup parlamentari. Aquest rebuig serà recorregut per Compromís, que també vol portar l’assumpte al Tribunal Constitucional.

Grups territorial: basc, valencià i català

El portaveu d’aquest Grup Plurinacional serà el de Podemos Ramón Espinar, que en roda de premsa ha explicat que es crearan grups territorials amb els seus propis portaveus (seran també portaveus adjunts del grup principal): un basc, un altre valencià i un altre català. Faltarà el grup gallec, al qual li falta un senador per poder-se crear (el Reglament exigeix tres) i que En Marea confia tenir després de les eleccions autonòmiques, per designació del Parlament gallec.

Al costat de Ramón Espinar, serà portaveu adjunta l’andalusa Maribel Mora i es nomenen dos coordinadors generals: la navarresa Idoia Villanueva i el català Óscar Guardingo.

Proposta de reducció del salari dels senadors

“Mantenim l’aposta per la plurinacionalitat, per la visibilitat i la veu pròpia d’aquests territoris dins de la Cambra després de la negativa de la Mesa” ha dit Espinar, qui ha anunciat també que van a proposar formalment la reducció de l’assignació econòmica als grups un 40% i del salari dels senadors.

“Si el problema era els diners, que Podemos volia emportar-se més diners, reduïsquen-se les assignacions des de ja mateix”, ha dit. “53 milions d’euros de pressupost en aquesta Cambra és una barbaritat”, ha reblat, per a censurar la despesa en viatges o en telefonia.

Portaveus de les coalicions autonòmiques han recolzat l’organització del nou grup, que té sentit perquè tots ells s’han presentat sota el paraigua de Podemos, ha explicat Dolors Pérez (Compromís). Per part d’En Marea, Vanessa Angustia ha assegurat que mentre no tinguen grup territorial gallec, creu que podran tenir “veu pròpia”.

Maribel Mora ha anunciat per la seua banda que demanaran un informe jurídic sobre quina activitat pot tenir el Senat amb el govern en funcions, perquè la seua intenció és començar a presentar propostes immediatament i que es constituïsquen les comissions parlamentàries.

A més, la portaveu ha recalcat que el seu grup vol facilitats per a la seua senadora Virginia Felipe, que es desplaça en cadira de rodes. “ Volem que es contracte dos assistents personals perquè des del dia 13 realitza la seua labor amb voluntaris. I no es pot permetre”, ha criticat.

D’altra banda, el grup presentarà un escrit amb el lloc que vol ocupar en l’hemicicle, en el Saló de Plens. ja que és la tercera força en la Cambra. Així, sol·licita la zona d’escons que va tenir en la passada legislatura CiU.

La Mesa del Senat es reunirà aquest dimecres per a confirmar la formació de tots els grups parlamentaris, a la qual seguirà l’organització del Grup Mixt amb tots els senadors que hagen quedat fora. Iniciarà també el repartiment d’escons en el Ple i de despatxos, entre altres assumptes pendents.

Comparteix

Icona de pantalla completa