Diari La Veu del País Valencià
AE-Agró exigeix la demolició del Sidi Saler, l’hotel abandonat de l’Albufera
RedactaVeu / València

Acció Ecologista-Agró ha celebrat aquest cap de setmana el seu congrés i tal i com informàrem a La Veu dins de les activitats programades han protagonitzat aquest matí una marxa reivindicativa per denunciar alguns dels punts negres de la Devesa del Saler (Parc Natural de l’Albufera de València).

La marxa ha transcorregut sota el lema ‘TOT El Saler per al poble’, i ha estat organitzada amb la col·laboració de l’Associació Juvenil Amics de la Casa de la Demanà. Amb el recorregut han posat en evidència els anacronismes injustificables que encara pateix aquest parc natural, com és el cas de la presència de l’hotel Sidi Saler, una instal·lació abandonada i fora d’ús que “s’ha convertit en l’Algarrobico valencià” i que els ecologistes exigeixen demolir. Però no és l’únic punt negre, AE-Agró també demana el desmantellament de la Venda de Bous del Saler, propietat de la Diputació de València, i posar fi al desficaci de la CV-500, un punt negre d’atropellaments de fauna silvestre. Concretament reduint la velocitat d’aquesta carretera al seu pas pel nucli urbà del Saler, facilitant un accés directe del poble al port i restringint el trànsit motoritzat de la CV-500 al sud del Palmar només per a transport públic. En aquesta línia, AE-Agró també ha reclamat el tancament del trànsit motoritzat en el ‘tallafoc’ de la Rambla.

“Encara queden massa punts negres que amenacen els valors mediambientals d’aquest indret d’aquesta emblemàtica zona humida”. Per això també han assenyalat les instal·lacions de Direcció Provincial de Trànsit, que AE-Agró sol·licita que es traslladen fora del parc natural. Cal sumar a tot açò l’eliminació del ‘búnquer’ elèctric de la Devesa, la recuperació del sòl públic usurpat per les edificacions i torres d’apartaments del Saler (piscines, camps de futbol, jardins…), el control i eliminació d’espècies exòtiques invasores i la posada en valor i obertura al públic de la Casa Forestal del Saler. I com no, un control estricte de la pràctica cinegètica en tot el Parc Natural, on malauradament no paren d’incrementar-se els casos d’aus protegides que són abatudes pels caçadors, fet que com ahir vam informar és palès amb un total de 86 aus protegides mortes a trets i denunciat per SEU/BirdLife.

El Congrés d’AE-Agró va arrancar el passat divendres i ha reunit a l’Albufera de València les comissions de treball i els grups locals i comarcals de l’organització, que han analitzat diferents temàtiques mediambientals: residus, mobilitat sostenible, parcs naturals, polítiques hídriques, educació ambiental, custòdia del territori, zones humides, conservació marina, gestió forestal, dret ambiental, energies renovables…

Entre els ponents del Congrés estaven dos presidents de Juntes Rectores de Parcs Naturals, Víctor Navarro (L’Albufera de València) i Salvador Martínez (marjal de Pego-Oliva). Tant ells com la resta de ponents han denunciat l’opacitat informativa de l’anterior administració valenciana. Una opacitat que d’AE-Agró esperem que passe a ser història amb el nou Consell, a qui li demanen “més participació pública, transparència absoluta i un fàcil accés a la informació mediambiental”.

Comparteix

Icona de pantalla completa