Diari La Veu del País Valencià
Rajoy declina la proposta del Rei de sotmetre’s a la investidura
RedactaVeu / ACN / Madrid / València
El president del Govern estatal en funcions i candidat del Partit Popular, Mariano Rajoy, ha declinat la proposta del Rei de sotmetre’s al debat d’investidura, segons un comunicat de la Casa del Rei. El líder del PP, que aquest mateix dijous havia assegurat que tenia intenció de presentar la seua candidatura i sotmetre’s a criteri del ple, ha “agraït” al monarca la proposta però l’ha rebutjada.

El Rei li ho ha comunicat així al president del Congrés, Patxi López, al qui ha convocat en audiència el pròxim dilluns perquè li facilite la llista de representants designats pels grups polítics amb representació parlamentària amb l’objectiu d’obrir una nova ronda de contactes a partir de dimecres 27.

El focus se centra ara en Sánchez

El focus se centra ara en el líder del PSOE, Pedro Sánchez, que esperava que Rajoy ‘fracassara’ en la seua investidura per a presentar la seua alternativa. Aquest divendres Podem li ha proposat un govern format pel PSOE, Podemos i IU.

Foto: EP.

La decisió de Rajoy evita que es visualitze el rebuig del Congrés a la seua investidura, on només compta amb el suport dels seus 123 diputats. Força d’aquesta manera que el líder del PSOE, Pedro Sánchez, defense una alternativa que tampoc compta amb prou suports com per superar un primer debat d’investidura (on li caldria majoria absoluta) i busque una aliança amb Podemos o C’s que, igualment, necessitaria de suports i abstencions de tercers partits per aconseguir una investidura per majoria simple.

Un gir inesperat

La decisió de Rajoy suposa un gir inesperat en el guió de la investidura. Ell mateix havia assegurat aquest dijous que tenia intenció de presentar-se davant la cambra a defensar la seua proposta de gran coalició, i la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha afirmat des de la Mesa del consell de ministres que els populars en cap cas es plantejaven renunciar a Rajoy per a la investidura.

Rajoy ha comunicat aquesta decisió a Felip VI durant la reunió que ha tancat la ronda de contactes del monarca amb els grups parlamentaris. Ha durat una hora i mitja. Sobre la taula del Rei la inesperada proposta de Podemos a Pedro Sánchez, a qui ha proposat investir com a president en un govern amb IU, que ja ha emplaçat les dues formacions a iniciar la negociació i deixar de banda el ‘teatre’.

L’alternativa de Sánchez es courà la setmana que ve, on el Rei farà una nova ronda de contactes. El monarca ha convocat el president del Congrés dilluns a les cinc de la tarda per a fer la reunió protocol·lària abans de tornar a citar els portaveus dels partits i dels grups parlamentaris.

Comunicat de la Casa del Rei

En concret, el comunicat de la Casa de S. M. el Rei, fet públic després de la ronda de consultes en virtut de l’article 99 de la Constitució, diu:

1. Sa Majestat el Rei ha conclòs en el dia de hui la ronda de consultes que va iniciar el dia 18 de gener amb els representants designats pels Grups polítics amb representació parlamentària, en compliment de l’article 99 de la Constitució.

2. En el transcurs de l’última consulta, celebrada amb Don Mariano Rajoy Brey, sa Majestat el Rei li ha oferit ser candidat a la Presidència del Govern. Don Mariano Rajoy Brey ha agraït a sa Majestat el Rei aquest oferiment, que ha declinat.

3. Sa Majestat el Rei ha informat al senyor President del Congrés dels Diputats, Don Patxi López Álvarez, de la decisió de Don Mariano Rajoy Brey.

4. Sa Majestat el Rei ha convocat en audiència al senyor President del Congrés dels Diputats dilluns que ve 25 de gener, a les 17.00 hores, amb l’objecte que li facilite la preceptiva llista de representants designats pels Grups polítics amb representació parlamentària, per dur a terme una nova ronda de consulta que s’iniciarà a partir del dimecres dia 27 de la setmana vinent”.

Comparteix

Icona de pantalla completa