Diari La Veu del País Valencià
Oltra no descarta que els diputats del Bloc vagen al grup mixt i els d’Iniciativa a Podemos
Europa Press / València

Així s’ha manifestat Oltra en una compareixença davant els mitjans, en ser preguntada sobre els últims esdeveniments ocorreguts al Congrés, on els quatre diputats de Compromís –del total de nou de la candidatura–, van registrar ahir la petició de conformar grup, que la Mesa de la Cambra ha rebutjat aquest dimecres. “No era una notícia que no esperàrem, però segueix sent un atropellament democràtic”, ha dit.

Ha incidit que la Mesa del Congrés ha decidit que la veu de 671.071 valencians, que “demanaven una veu pròpia a Madrid”, no tinga “via” per a expressar-se. Ha atribuït aquesta decisió al bipartidisme, que s’ha “atrinxerat” en un búnquer “davant la por a aquests canvis” i ha dit que “el que més ha perjudicat” a aquesta pretensió de grup parlamentari valencià ha sigut que la Mesa estiga “en mans de les dretes”.

Respecte al futur dels quatre diputats de Compromís –dos d’Iniciativa i dos del Bloc– Oltra ha explicat que s’han de reunir els òrgans de direcció dels partits que integren la coalició, així com l’executiva d’aquesta, per veure “quina és la solució i el camí per a tenir més visibilitat” en el Congrés.

En ser preguntada sobre l’escenari que els dos diputats del Bloc anaren al grup mixt i els dos d’Iniciativa a Podemos, ha dit que “és un altre escenari possible, tots els escenaris estan oberts”. “No descarte res ni, de moment, m’incline per res”, ha agregat.

“Vull escoltar els meus companys”, ha indicat la integrant d’Iniciativa, que ha instat a esperar a les reunions que se celebraran en els pròxims dies. En tot cas, ha dit que en un grup o en un altre, “aqueixos vots estan ací i estiguen on estiguen s’ha de comptar amb ells”.

Precisament en ser preguntada sobre les paraules d’Enric Morera, coportaveu de Compromís, qui ha advocat perquè els diputats vagen al grup mixt i no a Podemos, ha indicat que valora la seua opinió i s’estudiarà en el marc dels òrgans de direcció, però ha agregat: “Ell té la seua opinió, jo tinc la meua, la resta de dirigents i membres de Compromís i dels partits tenen la seua; l’opinió sempre l’hem conformada dialogant i arribant a consensos. La nostra opinió val el mateix que la de qualsevol que està en aqueixos òrgans”.

També ha volgut precisar que la formació de grup propi era un “objectiu” i no una “promesa electoral” perquè “ningú pot prometre allò que no està en la seua mà” i ha indicat que aqueix objectiu es va complir “electoralment” però “una altra cosa “és que algú haja atropellat la voluntat de milers de valencians”.

Escenari previst en el protocol

Oltra ha recalcat que encara que l’escenari ideal era que els nou diputats d’És el moment tingueren grup propi, el protocol signat davant notari pels integrants de la coalició electoral “preveia aquest escenari i s’ha seguit el full de ruta”.

No obstant açò, ha dit que el registre de la petició de grup propi per part dels quatre diputats de Compromís era “important” per mantenir la coherència de la formació de “lluitar fins l’últim moment” per aqueixa opció. També ha apuntat que no veu “molta base” per acudir al Tribunal Constitucional en aquesta qüestió.

Preguntada sobre si considera que Podemos no ha lluitat tant en aquest sentit, ha dit que “cadascun pren les seues decisions” i “potser ells han pensat que era una causa perduda”, però des de Compromís ja han lluitat “moltes” causes perdudes i algunes fins i tot les ha guanyades, ha recordat. Respecte com queda ara la relació amb Podemos, Oltra ha afirmat que “en política fer retrets no és el més intel·ligent”.

Així mateix, ha considerat que “hi ha hagut lleialtat per totes les parts” i ha incidit que “qui ha jugat brut ha sigut el bipartidisme dels antics partits”.

Comparteix

Icona de pantalla completa