ComarquesNord.cat

Amb el solstici d’hivern els pobles de la comarca dels Ports es converteixen en obligada referència per a la història i la cultura d’aquest país amb la festa de Sant Antoni que ací conserva, amb fidelitat, les seues tradicions i ofereix una estètica única. És el ritu medieval del foc; la màgia de la nit; és la lluita del bé i del mal; és el començament d’un nou cicle.

Des del segon cap de setmana de gener i fins ben entrat el mes de febrer, la comarca dels Ports és una gran foguera. El foc purificador de les Santantonades recorre cadascun dels pobles d’aquesta comarca. La Santantonada és la festa per excel·lència del fred i llarg hivern dels Ports, enguany, de moment, ni tan fred, ni tan llarg. Els orígens d’aquestes tradicions se situen en el segle XIV, encara que existeixen opinions diverses que avancen o retarden el naixement d’aquesta celebració. En qualsevol cas és la gran festa de la gent que treballa al camp, els “masovers”: És la gran celebració, ara quan tot es prepara per a renàixer, dels pobles de la muntanya que a través de la història s’han mantingut fortament arrelats a la seua cultura.

L’evolució d’aquesta festa ha cavalcat entre tradicions lúdiques properes al carnestoltes, els usos rurals de demanar a la terra un bon any de collites, i les celebracions religioses per renovar la fe en un sant que ho va donar tot als altres. En tots els pobles es reprodueix aquesta vida exemplar, la lluita del sant enfront de les temptacions i el foc que purifica qualsevol esperit maligne escenificat per botargues o dimonis. Des de la curiosa indumentària dels dimonis fins a les diverses cerimònies que cada poble segueix per plantar el Maio i vestir la barraca, la festa profana-religiosa de Sant Antoni als Ports acapara cada any l’atenció de nombrosos visitants.

Cada poble guarda aspectes diferents però els elements comuns unifiquen la roda. Les fogueres monumentals, la germanor, la vida al carrer, el protagonisme dels animals… nombroses tradicions es conserven intactes i componen aquest particular univers històric que cada any converteix la data de Sant Antoni en la principal Festa de l’Hivern de les terres mediterrànies i en un dels cicles culturals més bells i importants d’aquestes terres dels Ports.

Comparteix

Icona de pantalla completa