Diari La Veu del País Valencià
IU estudia formar grup amb Compromís en el Congrés
RedactaVeu / EP / Madrid / València

Izquierda Unida estudia la possibilitat de formar grup parlamentari en el Congrés amb els diputats de Compromís si finalment la Mesa de la Cambra bloqueja la voluntat de Podemos de constituir les seues pròpies agrupacions territorials, segons han informat a Europa Press fonts parlamentàries.

IU es va quedar en les passades eleccions estatals amb només dos diputats i un 3,67 per cent dels vots en tot l’Estat espanyol, lluny dels cinc parlamentaris i el 5 per cent estatal que exigeix el Reglament del Congrés per a poder constituir-se com a grup parlamentari. No obstant açò, ja des de la mateixa nit electoral, el seu candidat, Alberto Garzón, va avançar que la seua intenció era cercar fórmules d’acord amb altres partits que els permeteren tenir veu pròpia en la Cambra baixa.

Després de diverses converses, la possibilitat que cobra més força és la d’unir-se a Compromís, una vegada que PP, PSOE i Ciudadanos, que tenen majoria en la Mesa del Congrés, han avançat que no tenen intenció de deixar que les tres candidatures territorials en les quals participa Podemos -En Marea, En Comú-Podem i Compromís-Podem- es constituïsquen com a grup parlamentari propi.

D’aquesta forma, formarien part del grup els dos diputats d’IU-Unitat Popular -Alberto Garzón i Sol Sánchez- i els quatre de Compromís que formaven part de la candidatura valenciana. I haurien de triar el seu futur els altres cinc diputats valencians que es van presentar en Compromís-Podemos: un independent i quatre del partit de Pablo Iglesias, que podrien optar per quedar-se en aquest grup o integrar-se en el de Podemos.

No obstant açò, aquesta no és l’única opció que IU té sobre la taula i treballa també amb diputats d’altres formacions per a estudiar totes les possibilitats. En l’últim dels casos, podria optar per unir-se a Bildu i, junts, confiar en la bona voluntat de la Mesa de la Cambra, ja que no complirien el requisit del 5 per cent i es quedarien en un 4,57 per cent estatal.

No és la primera vegada que IU recorre a aquesta fórmula per a ampliar la seua veu en el Congrés. Ja l’any 2008, quan es va quedar amb un diputat i un altre d’ICV, va sumar forces amb ERC i BNG per a constituir-se com a grup.

Aquesta opció alleujaria a més la situació econòmica de la formació, ja que els partits amb grup parlamentari obtenen una assignació fixa mensual i tenen dret a subvencions pels diners gastats en ‘mailing’ durant la campanya electoral.

Pendents de la “interpretació de la mesa”

Aquest dimecres, abans de la constitució de les Corts, Garzón ha confirmat que IU està intentant tenir grup parlamentari per a donar “visibilitat” al quasi milió de vots assolit el passat 20 de desembre i que hi haja “pluralitat” en el Parlament.

“Dependrà de la interpretació de la Mesa, caldrà esperar a aquell dia i esperar a les converses els dies immediatament posteriors per a conèixer el resultat”, ha dit sense voler avançar possibilitats. Garzón ha confirmat que està en converses “amb tothom”, inclosos membres de PSOE i PP perquè tindran majoria en la Mesa de la Cambra i la seua interpretació del Reglament serà “decisiva”.

Comparteix

Icona de pantalla completa