Diari La Veu del País Valencià
‘Llegim, llegim, llegim’, en valencià
RedactaVeu / València

Augmentar l’índex de lectors entre els valencians i les valencianes per mitjà de la coordinació de les iniciatives del sector públic, el sector privat i la societat civil. Aquest és l’objectiu de ‘Llegim, llegim, llegim’..

El president Ximo Puig ha presentat aquest dimarts en la Biblioteca Pública de València el Pla Valencià de Foment del Llibre i la Lectura amb el lema ‘Llegim, llegim, llegim’, encarregat per la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport a la Fundació pel Llibre i la Lectura (FULL), que compta amb representants dels editors, els llibrers i els il·lustradors.

Puig ha ressaltat durant la presentació del pla –acte que ha tingut lloc en la Biblioteca Pública de València- la “importància” d’aquesta iniciativa a l’afirmar que “un país és més decent, més digne i més capaç d’afrontar el futur en la mesura que els seus ciutadans són lectors i, per tant, tenen major capacitat crítica”.

A més, el president valencià s’ha mostrat contundent en afirmar que, malgrat que moltes vegades s’ha considerat que el més important són les infraestructures, “no hi ha res més important que els ciutadans, i els ciutadans han de tindre la capacitat de llegir en tot moment”, i per tant és fonamental el compromís directe de l’administració en l’espai de la lectura: “Llegir és socialització, és capacitat autònoma individual, és la capacitat de ser més persones, cultes i feliços”.

En aquest sentit, Puig ha lamentat que el País Valencià és “l’última autonomia en lectors habituals la llengua pròpia” i “estem per sota de la mitjana espanyola”. Per tant – ha assegurat, “aquest pla es tracta d’una urgència social”.

Segons ha explicat Puig, “una societat que llig és una societat nodrida, més crítica i més rica, perquè la lectura és cultura i la cultura és llibertat. Per això, aquest pla és fonamental per a posar en valor els avantatges de llegir, no sols per als joves, sinó per a tots els valencians i valencianes”.

Es tracta de la primera vegada que la Generalitat activa un pla integral, obert i participatiu, dissenyat amb la col·laboració de tots els agents implicats en el sector del llibre i la lectura.

Marzà: “Un pla de lectura de la gent”

“Aquest no serà el pla de lectura d’un govern, sinó que ho serà de la gent, perquè és una experiència de construcció col·lectiva en què participen, des del principi, no sols les institucions, sinó una gran quantitat d’agents convocats”, ha explicat el conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà.

El pla té com a objectiu augmentar l’índex de lectors entre els valencians i les valencianes, per mitjà de la coordinació de les activitats que fins ara feien per separat les diferents administracions públiques, el món acadèmic, la comunitat escolar, l’empresa privada i la societat civil.

Segons fonts de Presidència de la GVA, una vegada desenvolupat de manera plural i consensuada, sobretot pel que fa als objectius prioritaris i accions, aquest pla constituirà l’eix vertebrador de les polítiques de promoció del llibre i la lectura de la Generalitat Valenciana.

Es tracta d’un pla multilingüe que difondrà el llibre i la lectura en les dues llengües oficials, a més d’adaptar-se a l’ampliació i evolució d’aquest producte cultural, especialment pel que fa al seu vessant multimèdia.

Per al desenvolupament d’aquest pla, la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport aporta una dotació específica de 250.000 euros que, junt amb altres línies d’ajudes complementàries, sumen un milió tres-cents mil euros, que es dedicaran al foment del llibre i la lectura al llarg del 2016.

A la presentació del projecte ha assistit Elena Moreno, una dona que no va tindre l’oportunitat d’anar a l’escola de xicoteta i que va aprendre a llegir i a escriure de major en l’Escola d’Adults de Picanya. “El testimoni d’Elena és un exemple clar de com hem de posar en valor la riquesa personal que suposa la lectura. Llegir és com menjar, una acció que realitzem cada dia, des que ens alcem fins que ens gitem, siga llegint la premsa, unes instruccions d’un medicament, un informe o una novel·la. És el pa de cada dia, un pa que hem de fomentar perquè arribe a tot el món”, ha comentat la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga.

El lema ‘Llegim, llegim, llegim’ ha sigut dissenyat per l’estudi Yinsen, guanyador del concurs, crea una marca sòlida, amb ritme, fàcil de recordar i amb un concepte creatiu que ens recorda els poemes visuals de Joan Brossa.

Un simposi obert i participatiu per definir les línies d’acció

El Pla Valencià de Foment del Llibre i la Lectura estableix diferents àmbits d’intervenció, com fomentar l’experiència lectora en el sistema educatiu valencià, incrementar la presència del llibre als mitjans de comunicació, promoure la figura del mediador, estimular la creació literària, enfortir les garanties dels drets d’autor, consolidar la indústria editorial i les llibreries o fomentar el llibre digital, entre altres.

El desenvolupament del pla començarà dos dies després de la seua presentació, el 14 i 15 de gener, per mitjà del ‘II Simposi sobre la lectura, el llibre, les biblioteques i l’escola’, que tindrà lloc a la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació de la Universitat de València.

La trobada té com a objectiu definir les principals línies d’acció del pla, per mitjà de la constitució de diferents grups de discussió en què participaran escriptors, representants dels editors i de les llibreries, il·lustradors, bibliotecaris i documentalistes, representants de les universitats públiques valencianes i de les diferents administracions, així com docents i periodistes.

Una vegada arreplegades i consensuades les conclusions dels diferents grups, seran incorporades al Pla Valencià de Foment del Llibre i la Lectura.

La situació de partida: els valencians i les valencianes com a lectors

El Pla Valencià de Foment del Llibre i la Lectura, segons fonts de la Generalitat, “dóna resposta” a una “situació preocupant”, que situa els valencians i les valencianes per sota de la mitjana estatal en la major part d’estadístiques. Així, segons l’últim baròmetre d’hàbits de lectura elaborat per la Federació de Gremis d’Editors d’Espanya, els valencians i les valencianes, amb un 59%, ens situem en desena posició, per sota de la mitjana estatal i a més de 12,2 punts de la Comunitat Autònoma més lectora, Madrid. Pel que fa als hàbits de lectura en llengua pròpia, només el 2% dels compradors adquiriren el seu darrer llibre en valencià.

Comparteix

Icona de pantalla completa