Diari La Veu del País Valencià
Fernando Roig: ‘Quan la GVA -de Fabra i Camps- va assumir Valmor sabia que comprava deute’
RedactaVeu / EP / València

Fernando Roig, empresari castellonenc i accionista de l’empresa privada Valmor Sport, organitzadora de la Fórmula 1, ha afirmat que li van traslladar en una reunió a l’exvicepresident del Consell Vicente Rambla que la gestió i celebració del Gran Premi a València era “inviable”, i ha arribat a assegurar que el Govern valencià sabia que estava adquirint deute quan va decidir ser avalista, pagar el cànon i comprar posteriorment l’empresa.

Roig ha explicat que van ser molt clars amb la Generalitat i li van indicar que aquest esdeveniment esportiu era inviable des del primer any. També ha destacat que quan la Generalitat va assumir Valmor coneixia “perfectament” el deute perquè se li va lliurar els llibres de comptabilitat que ell mateix havia estat auditant. Així, ha insistit que el Consell era conscient que estava comprant deute. L’empresari, també president del Vila-real C.F., ha arribat a dir que li van traslladar al Consell que tant si seguien amb l’organització del Gran Premi com si decidien rescindir el contracte, l’empresa Valmor seguiria acumulant pèrdues.

Roig ha declarat aquest dilluns, en qualitat de testimoni, en el Jutjat d’Instrucció número 2 de València que investiga la compra de Valmor en una causa en la qual estan investigats -abans de la reforma de la Llei d’Enjudiciament Criminal se’ls cridava imputats- l’expresident de la Generalitat Francisco Camps; l’exconsellera de Turisme, Cultura i Esport Lola Johnson; i l’expilot Jorge Martínez ‘Aspar’ per presumptes delictes de prevaricació i malversació.

A Roig li ha precedit en el torn l’expresident del Consell i de Bancaixa José Luis Olivas, qui ha comparegut al jutjat en la mateixa condició. Olivas ha atestat que va ser Camps qui li va demanar que organitzaren la Fórmula 1 a València i ha reiterat que Bancaixa no va intervenir en la gestió de Valmor, ja que solament li va prestar una participació financera.

Foto: EP/ Reuters.

Així mateix, ha exposat que Valmor, en comptar amb pocs treballadors, es va veure obligada a subcontractar la majoria dels treballs del Gran Premi, i per tant no s’ocupava de la gestió directa de l’esdeveniment. Preguntat per com és possible que l’Institut Valencià de Finances (IVF) avalara el préstec per a la compra de Valmor en tan sol cinc dies, ha respost que no ho recorda però ha matisat que es pot fer per via d’urgència.

Roig: “Ens percatàrem que era inviable perquè els nombres no eixen”

Per la seua banda, l’empresari Roig, soci de Valmor al costat d’Olivas i ‘Aspar’, ha asseverat que es percataren que l’organització de la Fórmula 1 a València era inviable perquè els nombres no eixien, i ha explicat que així van decidir traslladar-li-ho al Govern valencià, segons ha pogut saber Europa Press.

D’aquesta forma, ha relatat que es van reunir amb Vicente Rambla, li van exposar el deute de Valmor i li van indicar que no volien seguir organitzant aquest Gran Premi que va acollir València entre els anys 2008 i 2012. Després d’aquesta trobada, la Generalitat, quan estava presidida per Camps, va decidir seguir endavant, convertir-se en avalista de Valmor i assumir el pagament del cànon anual de 26 milions de dòlars exigit pel màxim responsable de la Fórmula 1 Bernie Ecclestone a través de la Societat de Projectes Temàtics i Circuit del Motor.

Camps va signar amb Ecclestone l’any 2011 un contracte de pròrroga perquè València seguira acollint aquest Gran Premi, i ho va fer un dia abans que abandonara la Generalitat després d’haver-se vist involucrat en la coneguda causa dels vestits dins del cas Gürtel, de la qual va ser finalment absolt. Finalment va ser el Govern presidit per Alberto Fabra el que va decidir comprar l’empresa Valmor per un euro -convertint el deute en públic-.

Fiscalia Anticorrupció va presentar una querella per aquest assumpte al desembre de 2014 arran d’unes denúncies presentades pel PSPV -personat en la causa- i Esquerra Unida. Després d’aquestes testificals estan previstes altres 11 més –d’exalts càrrecs del Consell, assessors de Presidència i empresaris- al llarg d’aquest mes i de febrer. En concret, la pròxima cita serà el 18 de gener, dia en què compareixeran al jutjat dos empresaris vinculats a Valmor.

Comparteix

Icona de pantalla completa