Diari La Veu del País Valencià
5 famílies amb fills ocupen un bloc de cases per a reivindicar el dret a un lloguer social
RedactaVeu / EP / Castelló de la Plana

Un grup de cinc famílies amb fills han ocupat un bloc de cases en desús situat en el carrer Gran Via de Castelló, propietat d’una entitat financera, com a “mesura d’emergència”” per a no quedar-se en el carrer, segons ha informat la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) en un comunicat.

Segons ha dit aquest col·lectiu, mitjançant aquesta acció de “desobediència civil i anteposant, per la seua superioritat jurídica, l’article 47 de la Constitució que garanteix el dret a l’habitatge a altres qüestions legals o administratives, les famílies d’afectats reivindiquen el seu dret a un lloguer social”.

“Amb 13.000 habitatges buits a Castelló, amb 17.000 aturats i amb milers de processos de desnonament en els últims anys, és una vergonya que hi haja gent sense casa i cases sense gent en la nostra ciutat”, ha denunciat la portaveu de la PAH, María Jesús Garrido, qui ha demanat “solucions ja per part de bancs, immobiliàries i administracions públiques”.

Segons la Plataforma, les famílies afectades –que van ocupar els habitatges el passat 28 de desembre, pretenen negociar amb l’entitat financera el pagament d’un lloguer social ajustat als seus ingressos, “que els permeta resoldre una necessitat bàsica com és l’habitatge”.

Sobre aquest tema, una de les afectades ha lamentat: “No podem permetre’ns lloguers cars, l’ajuntament no ens dóna solució, els bancs no compleixen amb la seua obligació d’oferir lloguers socials, no ens queda més remei que forçar-los a negociar amb l’ocupació pacífica dels habitatges”.

A més, des de la PAH consideren “important” la mediació del govern municipal en aquest tema, “com a forma de regularitzar la situació de les 5 famílies amb una solució beneficiosa per a totes les parts”. “Només exigim un dret fonamental com és l’habitatge. L’ajuntament té un protocol antidesnonaments, ha negociat amb els bancs, diu que té pisos, però a nosaltres no ens donen solució”, ha afirmat un dels afectats, qui ha reclamat un contracte de lloguer social, “volem pagar i tenir una situació legal”.

Actuació policial

La PAH també ha mostrat la seua “preocupació” per l’actuació policial que ha tingut lloc aquest dilluns a la nit, “quan un furgó d’agents de la Policia Nacional, acompanyats d’un suposat representant de l’empresa, ha fet acte de presència en l’immoble, derrocant algunes portes d’habitatges i causant desperfectes en l’immoble”.

Segons la Plataforma, sobre les 21.00 hores es van presentar diversos agents de la Policia, van entrar en l’immoble i, “usant la força”, van derrocar un parell de portes, “i després de n’anaren sense més”. “Volem manifestar a l’empresa propietària de l’immoble i a les forces de seguretat que la nostra acció és pacífica, només pretenem una solució per a les nostres famílies i no haver de veure’ns en el carrer”, ha defensat una de les afectades.

Finalment, des de la PAH es defensa el paper d’aquest moviment social “en la cerca de solucions al problema de l’habitatge a Espanya”. “Comencem paralitzant desnonaments i reclamant dacions en pagament, hem continuat amb la lluita per aconseguir lloguers socials per a les famílies, impulsat una Iniciativa Legislativa Popular amb milió i mitjà de signatures, hem aconseguit lleis pel dret a l’habitatge com la de Catalunya i, sobretot, hem construït un moviment de solidaritat i suport mutu en totes les ciutats de l’estat”.

El col·lectiu ha anunciat que seguirà lluitant “pel que és just, pel dret a l’habitatge i a una vida digna”.

Comparteix

Icona de pantalla completa