Diari La Veu del País Valencià
Associació Contra la Tortura Animal denuncia els ‘bous a la mar’ de Dénia

RedactaVeu / EP / Dénia

L’Associació Contra la Tortura i el Maltractament Animal (Actyma) ha interposat una denúncia davant la Direcció Territorial de Governació i Justícia contra els responsables dels espectacles celebrats com a modalitat de ‘bous a la mar’, en la localitat de Dénia durant els dies del 4 al 12 de juliol de 2015, per presumpte incompliment del decret 31/2015, de 6 de març, del Consell, pel qual s’aprova el Reglament de festejos taurins tradicionals al País Valencià (bous al carrer), i de la Llei 2/2014, de 13 de juny, de Ports de la Generalitat.

Així ho ha explicat l’entitat, que explica que en aquests festejos “es col·loquen uns matalassets i barques inflables en el mar, acordonant i limitant l’espai, juntament amb unes bigues flotants, amb la pretensió de crear barreres d’una plaça de bous marina, ple d’espectadors, amb molts xiquets, sent un lloc on el cap de bestiar accedeix fàcilment, i no reuneix les condicions que exigeix la legislació vigent”.

A més, aquesta associació considera que “en les infraccions que ocorren en el medi marí en els ‘bous a la mar’, no es pot requerir la intervenció dels col·laboradors voluntaris ni del professional taurí, ni dels funcionaris de la Policia Local, ja que l’espai marí competeix a les funcions de la Policia Administrativa dels Ports, o del Servei Marítim de la Guàrdia Civil, i per tant, la Policia Local no té competència sobre les infraccions d’aquest decret 31/2015, per aquest motiu els controladors de l’espectacle no van fer eixir els menors de 16 anys que es trobaven en l’espai marí on els bous tenien accés fàcilment”.

També es denuncia “la mala praxi en el rescat dels bous a la mar per part del salvament marítim destinat a açò, ja que els mètodes utilitzats van ser: agarrar l’animal pel cèrcol del collaret (amb el perill d’asfixiar-lo), lligar malament la corda de subjecció i escapar-se el bou diverses vegades i muntar-se damunt de l’animal”.

Així mateix, alguns participants, mentre estaven dins del cadafal de la plaça, atrapaven el bou per la cua, mantenint-lo subjecte perquè no escapara, amb fortes estirades de cua, vexacions i maltractament gratuït. També es colpejaven fortament els caps de bestiar en diverses ocasions, i es van utilitzar pals per a increpar els bous.

L’associació agrega que del 4 al 12 de juliol de 2015, cada dia (fins a dos vegades diàries), es van celebrar aquests espectacles. Afig que la llei 14/2010, de 3 de desembre, de la Generalitat, d’Espectacles Públics, Activitats Recreatives i Establiments Públics, tipifica aquests fets com a infraccions greus i/o molt greus, i sent el cas que es va produir en 16 ocasions, “es tractaria d’un supòsit de 16 infraccions sancionables amb multes d’entre 601 a 30.000 euros i acumulativament fins a 300.000 euros per les greus (cadascuna), i amb multes d’entre 30.001 a 60.000 euros i acumulativament fins a 600.000 euros per les molt greus (cadascuna)”.

“Tenint en compte la transcendència social i negligència, repetint-se en 16 espectacles, podria sumar un total de fins a 4.800.000 euros”, estima Actyma, que sol·licita que s’incoen expedients sancionadors contra els responsables d’aquests festejos denunciats.

Comparteix

Icona de pantalla completa