ACN / Barcelona

Diumenge decisiu per a la investidura d’Artur Mas, que està en mans de la CUP. La resolució que han pres aquest dissabte els representants de les tretze assemblees territorials de la formació es presentarà aquest matí a la reunió del consell polític i el grup d’acció parlamentària de la CUP que es fa a Barcelona, al Centre Cívic Pere Quart. La trobada de hui servirà per desencallar el bloqueig en què s’ha situat la formació cupaire després de l’empat que hi va haver en l’assemblea nacional de la formació de diumenge passat a Sabadell.

Sobre la taula tenen dues opcions: permetre la investidura de Mas en segona volta o evitar-la.

La posició que han pres les plenàries de les territorials aquest dissabte serà traslladada a la trobada d’aquest diumenge a Barcelona, que reunirà els membres del consell polític i del grup d’acció parlamentària (GAP). Gairebé hi haurà una setantena de persones amb dret a vot més els diputats al Parlament i membres del secretariat nacional, que podran participar però no votar.

Dues opcions

El secretariat nacional de la CUP ha decidit aquesta setmana reduir les quatre opcions de l’assemblea nacional en dues: la primera és no permetre la investidura de Mas a través de l’abstenció dels deu diputats de la CUP o donar 5 vots a favor i 5 en contra, en els dos casos no tindria els vots suficients per ser president. I la segona possibilitat és permetre que Mas siga president en segona volta, per majoria simple, donant dos vots a favor i huit abstencions. Aquesta segona possibilitat significaria, segons la CUP, la traducció de “l’aposta per la independència i un procés constituent i de l’oposició a la continuïtat de les polítiques de retallades i privatitzacions”.

Segons les regles que ha establert el secretariat nacional, només es podrà aprovar una proposta que obtinga la majoria absoluta dels vots. En el cas que més d’una proposta obtinga la majoria absoluta dels vots, es passarà a una nova ronda de votació fins que només surta aprovat un sol document. Entre cada ronda de votació està previst que s’òbriga un torn de debat, i s’han establert un màxim de tres rondes. En cas de possible bloqueig, el secretariat nacional ja preveu una sortida i s’ha compromès a “cercar una proposta metodològica per desbloquejar la situació”.

El grup d’acció parlamentària està format per 2 representants de cada assemblea territorial i un de cada organització de Crida Constituent. Actualment, les entitats que en formen part són Arran, Col·lectiu Drassanes, Constituents per la Ruptura, Coordinadora Obrera Sindical (COS), Corrent Roig, Crida Constituent, En Lluita, Endavant OSAN, Lluita Internacionalista (LI), Poble Lliure, i el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC).

Comparteix

Icona de pantalla completa