Diari La Veu del País Valencià
Els carrers amb noms franquistes de Quart de Poblet canviaran de nom
RedactaVeu / Quart de Poblet

El ple de l’Ajuntament de Quart de Poblet va aprovar amb l’abstenció del grup Compromís, l’acord adoptat en el si de la comissió de treball per a l’aplicació de la Llei de Memòria Històrica, impulsada per l’Alcaldia i integrada per representants de tots els grups municipals (PSPV-PSOE, PP, Compromís, Sí se Puede i Ciudadanos), per a canviar el nom d’11 carrers en els quals no hi ha dubtes que estan vinculats a persones i càrrecs, la trajectòria dels quals, implica “una exaltació personal o col·lectiva de la revolta militar, de la Guerra Civil i de la representació de la Dictadura”, tal com marca la legislació.

Aquest acord es va adoptar per unanimitat en la citada comissió, després d’analitzar cada cas amb la tècnica especialista en aquesta matèria de la Casa de Cultura. No obstant això, Compromís no va donar suport en la votació plenària al·legant raons formals, entre elles, “que no s’havien pronunciat els experts que a proposta de cada partit s’incorporarien al grup de treball, encara que la resta de formacions polítiques van ratificar en les seues intervencions que en la comissió tots van tenir clar que en el cas d’aquests carrers estava clara la seua vinculació franquista” i, per tant, la mateixa alcaldessa va anunciar que “es portaria l’acord al ple per a iniciar ja el compliment de la llei, amb independència que puguen sorgir altres casos en els quals es determine que també és necessari modificar el nom”.

D’aquesta manera els carrers afectats per la llei, segons la proposta aprovada, són: Antonio Iturmendi, Antonio Molle, Baró de Càrcer, Conde de Rodezno, Ernesto García Raga, Esteban Bilbao, General Lobo Montero, General Ordaz, Gerardo Paadín, Obispo Pildaín i Sargento Provisional.

El ple va aprovar també, seguint l’acord unànime de la comissió, dictaminar que amb el canvi de noms haurà de recuperar-se la toponímia local i s’incorporaran noms de dones, per donar així la major difusió i facilitar la participació de la ciutadania en tot el procés.

En aquest punt, tindran un paper destacat les aportacions dels experts, principalment historiadors locals, proposats per cada grup polític, que s’incorporaran a les pròximes reunions de la comissió per a l’aplicació de la Llei de Memòria Històrica, en la qual s’analitzaran així mateix els protocols a seguir per a substituir la nomenclatura de les vies afectades, informant en tot moment la ciutadania.

El ple va aprovar la creació d’aquesta comissió de treball, a proposta de l’alcaldessa, Carmen Martínez, el passat mes de juliol per unanimitat. El seu objectiu és culminar el compliment de la Llei de la Memòria Històrica en el municipi, en el qual s’està treballant ja des de l’any 2007.

Ha celebrat tres reunions, en les quals, entre altres acords, a més del referit a la modificació del nom de carrers, es va adoptar el de sol·licitar la col·laboració ciutadana perquè qui trobe algun símbol franquista en el municipi, fonamentalment les plaques del Ministeri d’Habitatge, de les quals l’Ajuntament ha retirat ja prop de 300, puga notificar-ho a través dels perfils de l’Ajuntament en xarxes socials (Ajuntament de Quart de Poblet en Facebook i @quartdepoblet en Twitter), via telefònica, per correu electrònic o de forma presencial en l’Ajuntament.

La comissió ha estat assessorada en les seues primeres reunions per la tècnica especialista en aquesta matèria de l’Àrea de Cultura i a partir d’ara s’incorporaran les persones designades per cada formació política amb representació en el ple, donant la major participación.

Comparteix

Icona de pantalla completa