Diari La Veu del País Valencià
Un milió de valencians deixaran d’abonar el copagament farmacèutic

ACN / València.

El ple del Consell ha aprovat aquest dimarts dos decrets pels quals estableix les bases reguladores per a la concessió de subvencions al col·lectiu de pensionistes per compensar despeses farmacèutiques i un altre decret amb la mateixa finalitat relacionat amb les persones amb diversitat funcional.

La mesura ha estat comunicada en la roda de premsa posterior al ple del Consell per la vicepresidenta i portaveu Mónica Oltra, que ha informat que entrarà en vigor a partir de l’1 de gener. La Generalitat Valenciana preveu que 910.000 pensionistes de la Seguretat Social i els seus beneficiaris amb rendes inferiors als 18.000 euros deixen de pagar pels medicaments receptats pels metges.

Així mateix també seran beneficiàries d’aquests ajuts unes 136.000 persones amb diversitat funcional, amb discapacitat reconeguda del 65% o més en el cas de majors d’edat i el 33% o més en el dels menors. En aquest cas, a més de medicaments, aquestes persones també podran accedir sense pagament suplementari a les ortopròtesis que necessiten, subjectes a finançament públic.

Mónica Oltra ha remarcat que els decrets “pal·lien una situació injusta” iniciada l’any 2012 i ha desitjat que siguen “el més efímers perquè poguérem tenir un govern espanyol que derogue la norma del 2012”. Oltra ha afegit que la Generalitat Valenciana “rescata les persones que el govern del senyor Rajoy va condemnar a haver d’abandonar els tractaments mèdics o ni tan sols poder iniciar-los o a triar entre arribar a final de mes amb la cistella de la compra o medicar-s’hi “.

En aquest sentit, ha exposat dades de la Conselleria de Sanitat que assenyalen que entre el setembre del 2014 i l’agost del 2015, 403.334 pensionistes dels que es beneficiaran de la mesura no van iniciar o van abandonar algun dels tractaments prescrits pel seu metge de la xarxa pública.

Segons el Baròmetre Sanitari 2014 del Ministeri de Sanitat un 7,9% de valencians manifesten haver deixat de prendre algun medicament receptat per un metge de la sanitat pública en els últims 12 mesos per motius econòmics. Oltra ha lamentat que aquesta siga la taxa més alta de tot l’Estat.

En el cas de persones amb diversitat funcional, 43.300 no van iniciar o van abandonar un tractament receptat per un metge de la xarxa pública, segons les dades del govern valencià. Un 24% de les persones a les quals es va prescriure material ortoprotètic no el va adquirir.

Les ajudes a què fan esment els nous decrets estan contemplades en els pressupostos de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, a través de dues línies pressupostàries. La destinada a pensionistes està dotada amb 35 milions d’euros i amb 6,6 milions d’euros la destinada a compensar les despeses relacionades amb la protecció de la salut per a persones amb diversitat funcional.

Tots els ajuts els gestionarà directament la Generalitat Valenciana amb els establiments d’ortopèdia i farmàcia a través de l’acord assolit amb els Col·legis Oficials de Farmacèutics i l’Associació Valenciana d’Empresaris d’Ortopèdia.

Les farmàcies o els establiments d’ortopèdia identificaran amb els seus equips informàtics a partir de la informació facilitada per la conselleria els beneficiaris amb la simple lectura de la recepta. D’aquesta manera, els beneficiaris dels ajuts no hauran de realitzar cap tràmit.

Comparteix

Icona de pantalla completa