Diari La Veu del País Valencià
Saó aborda el compromís de Francesc de Paula Burguera
RedactaVeu / València

Sota el títol ‘El compromís de Francesc de Paula Burguera’ la revista degana de la premsa en valencià ret homenatge a l’homenot de Sueca que se’n va anar de vacances el passat 16 d’octubre. I ho fa de la mà d’Enric Morera, Josep Guia, J.J. Pérez Benlloch i Josep Franco, i amb una entrevista a la seua filla, Ma Josep Burguera, que completa el Quadern.

Del llegat de Burguera en la situació política actual s’havia de parlar en aquest Quadern, i s’ha fet de la mà del President de les Corts Valencianes, Enric Morera, qui afirma que Burguera ha estat “un homenot clau en el procés de recuperació del nostre autogovern, en el repte de bastir un marc de respecte a les identitats, d’unió i de convivència entre els valencians i les valencianes”. Morera va més enllà i sentència que “sense el camí que al seu moment va iniciar Francesc de Paula Burguera, no estaríem on ara estem”.

Per altra banda, l’article de Josep Guia va en la mateixa línia en explicar que “ell representava una opció política necessària, que no es va saber, o no es va voler, impulsar com calia”. A més, el professor i dirigent del PSAN afirma que “el fet que CDC no l’ajudara econòmicament era degut als pactes que va fer amb els mandataris espanyols”.

‘Sent que els valencians som ciutadans de segona’

Però, el Quadern no sols analitza el vessant polític de l’homenot de Sueca. Hi trobem una entrevista a la filla de Burguera que mostra la seua faceta més íntima, més familiar. En ella, Ma José Burguera explica que son pare “sentia que els valencians érem ciutadans de segona i que havíem de revocar eixa situació”.

Per altra banda, J.J. Pérez Benlloch s’endinsa en el món periodístic de Burguera explicant que “el seu estil era transparent, senzill, elegant i pedagògic”. I, com no podia ser d’altra forma, també es parla del fet de ser de Sueca -bressol d’homenots del País- de la mà de Josep Franco, qui analitza com “l’any 1952 va ser el de la consolidació d’una generació de suecans que després han resultat fonamentals per a la recuperació de la dignitat dels valencians”.

Segons Vicent Boscà, director de la revista, “Saó vol recordar una persona que mai no havíem d’oblidar. I ho hem fet perquè Francesc de Paula Burguera s’ho mereix”. Boscà afegeix que “se n’ha anat sense saber que un dels seus desitjos s’havia fet realitat i que aquells joves que s’havien apropat al seu partit, ara ocupen les més altes responsabilitats de govern. Se n’ha anat, però ens deixa el seu treball i compromís i el seu exemple de mestratge als deixebles que hui estan a les Corts Valencianes i en el govern de la Generalitat”.

En aquest enllaç pots fer-te amb el nou número de Saó:

Comparteix

Icona de pantalla completa