Diari La Veu del País Valencià
S’obri la campanya que posa punt i final al bipartidisme
RedactaVeu / València

D’ací a poc més de quinze dies, els ciutadans del País Valencià i de la resta d’autonomies de l’Estat espanyol triaran els representants del nou Congrés que, segons pronostisquen les darreres enquestes, posaran punt i final al bipartidisme imperant durant les últimes legislatures a l’Estat espanyol.

Així, el PSPV (a qui l’enquesta del CIS atorga entre 77 i 89 escons davant els 110 que tenia, la qual cosa els situa en segon lloc, per darrere del PP, amb una estimació de vot del 20,8%) ha triat el Palau de l’Exposició de València com a escenari per a obrir oficialment la campanya del 20D, que contempla un sopar i les intervencions del secretari general del PSPV, Ximo Puig, i de la cap de llista al Congrés per València, Ana Botella, mentre que serà el diumenge 13 quan el candidat Pedro Sánchez, acudirà a la Font de Sant Lluís.

Per la seua banda, Compromís-Podem. És el moment (7 diputats al PV, segons el baròmetre),ha optat per la plaça del Pilar de València com a escenari on els simpatitzants podran escoltar les intervencions de Joan Baldoví, Ángela Ballester, Mònica Oltra i Antonio Montiel.

A Alacant, Rita Bosaho i Ignasi Candela, 1 i 2 de la llista per al Congrés, han estat amb els seus companys i companyes de candidatura a la plaça de Calvo Sotelo per a iniciar la campanya electoral. Han estat recolzant l’acte els síndics de Compromís a les Corts, Fran Ferri i Mireia Mollà.

A Castelló, el cap de llista de Compromís-Podem És el Moment al Congrés per aquesta circumscripció, Marta Sorlí, acompanyada de nombrosos membres de la candidatura -com la número dos, Claudia Varella; la número 2 al Senat, Emilia Sánchez-Pantoja, a més de Pau Sancho, número 4 al Congrés-, ha protagonitzat l’enganxada del primer cartell per donar el tret de sortida al “moment decisiu per al canvi”. Per això, Compromís-Podem ha triat el Raval Universitari, com a epicentre del canvi a Castelló. “Aci, al costat de la Universitat, el bressol de la cultura a les nostres comarques, iniciem una campanya que creiem que serà decisiva per canviar la nostra realitat”, ha afirmat Sorlí.

Per la seua banda, Esquerra Unida-Unitat Popular (que segons l’enquesta es quedaria amb 3-4 diputats) ha triat la seu del partit situada en el carrer Borrull com el lloc en què els militants podran escoltar les intervencions de Marga Sanz i Ricardo Sixto.

Cal apuntar que el candidat d’IU-UP a la Presidència del Govern, Alberto Garzón, ha estat aquest dijous a València, on ha donat una xerrada amb el títol ‘Per un país i un procés democràtic i constituent’ al saló d’actes de l’Edifici Nexus de la Universitat Politècnica de València.

La coalició ‘Ara País Valencià’ -que aplega Esquerra Republicana del País Valencià (ERPV), Els Verds del PV, Esquerra Nacionalista Valenciana (ENV) i independents- ha optat per la localitat del seu cap de llista, Josep Barberà, Benicarló (el Baix Maestrat), com a municipi on obrir la campanya i tradicional enganxada de cartells, mentre que l’acte central se celebrarà a València el dissabte 12 de desembre. L’equip de campanya “d’Ara, País Valencià” ha denunciat que “tenim la cobertura mínima subjecta als blocs electorals, a més de l’exclusió dels principals debats que se celebren” i ha anunciat que comptarà amb la cobertura mínima establerta per la llei per part dels mitjans públics “de manera que ens implicarem a fons en l’ús de les xarxes socials per a fer arribar les nostres propostes”.

Per a la campanya la coalició ha obert un web específic i ha presentat els seus cartells. La coalició ha publicat aquest dijous el seu programa electoral i el seu cap de llista, Josep Barberà, ha destacat “el caràcter netament valencià del nostre programa, som l’esquerra valenciana i valencianista”.

Pel que fa a Ciudadanos (que irrompria a l’Hemicicle amb entre 63 i 66 escons i una estimació de vot del 19%) obri la campanya amb un sopar de simpatitzants en un hotel i posteriorment realitzarà l’acte de pegada de cartells en la plaça de la Reina.

Finalment, el PP (amb una forquilla que va dels 120 als 128 escons davant els 186 que tenia, i una estimació de vot del 28,6%), celebra l’acte d’inici de campanya en la Sala Rosiña de València amb les intervencions de la presidenta autonòmica, Isabel Bonig; la cap de llista per València, Elena Bastidas i el president provincial Vicente Betoret.

Comparteix

Icona de pantalla completa