L’AN investigarà la visita del Papa i el presumpte finançament irregular del PPCV

En no existir ja aforats en la causa i no haver-se dictat encara interlocutòria d'obertura de judici oral
3 desembre 2015 01:00h
Juan Cotino.
Europa Press / València / Madrid

L'alt tribunal ha dictat aquest dijous dues sentències rebutjant els recursos plantejats per la Fiscalia, que defensava la competència del Tribunal Superior de Justícia del País Valencià (TSJ) en aquest assumpte. Es tracta de les peces 1, 2, 4 i 6 de la recerca.

El TS també ha rebutjat diversos recursos presentats per imputats que argumentaven que la recerca de les citades peces no corresponia ni a l'Audiència Nacional ni al TSJ valencià, sinó als jutjats territorials de València.

En dues sentències (una referida a la peça 4 --visita del Papa a València-- i una altra a les peces 1, 2, i 6 --delictes electorals i fiscals--), el Tribunal Suprem confirma les actuacions dictades pel TSJ valencià el passat mes de març i acorda l'enviament dels quatre procediments esmentats al Jutjat Central d'Instrucció número 5 de l'Audiència Nacional, al no existir ja aforats en la causa i no haver-se dictat en cap d'elles encara interlocutòria d'obertura de judici oral.

La Sala penal aplica els criteris que va fixar en sengles sentències de desembre de 2014 i juliol de 2015 sobre altres peces --la 3 i la 5-- d'aquesta mateixa causa. En el cas de la primera, que va investigar els contractes de la Generalitat Valenciana amb el seu expositor en Fitur, el Suprem va decidir en el seu moment en sentit contrari, que es jutjara en el TSJ valencià perquè ja s'havia dictat interlocutòria d'obertura de judici oral quan dos de les imputades, que eren aforades, van renunciar als seus escons en les Corts Valencianes.

Criteri restrictiu per a aforats

En ambdues sentències, els magistrats del Suprem recorden que ha de seguir-se un criteri restrictiu en relació a l'enjudiciament d'aforats, especialment quan s'ha renunciat a aqueixa condició sense que s'haja dictat abans interlocutòria d'obertura judici oral. Afigen que la llei no exigeix que les peces separades d'una mateixa causa siguen enjudiciades pel mateix tribunal.

Igualment, rebutgen la pretensió de diversos imputats que demanaven l'enviament de les recerques al jutjat territorial de València corresponent. Defensen que siga l'Audiència Nacional per ser l'òrgan origen de les peces del cas Gürtel que es van remetre al TSJ valencià i perquè la Llei Orgànica del Poder Judicial (LOPJ) disposa que la Sala penal de l'Audiència Nacional estendrà la seua competència al coneixement dels delictes connexos.
 
next