Diari La Veu del País Valencià
El Cor FECOCOVA estrena el ‘Salve Regina’ de 1844 del compositor Vicent Pitarch

Europa press / València.

El cor FECOCOVA oferirà un concert el pròxim 20 de desembre en l’església de Sant Martí de València, a les 19.30 hores, en el qual es podrà escoltar el Salve Regina del compositor castellonenc Vicente Pitarch, una obra inèdita al País Valencià i a l’Estat, escrita cap al 1844 en Li Puy (França) i que va ser cantada pel Orphèon du Velai d’aquella ciutat.

El repertori inclourà obres d’autors distants en el temps com T. L. de Victoria i F. Guerrero, al costat de les d’altres creadors més actuals com Matilde Salvador o Gil Tárrega. A més del Salve Regina de Pitarch, el cor interpretarà obres d’altres creadors nascuts al País Valencià com A. Blanquer o Sánchez Mombiedro, i entre les peces d’autors estrangers, algunes dels britànics Holst i Rutter o de l’alemany Mendelssohn.

Pitarch: una vida entregada a la música

El compositor Vicent Pitarch va nàixer a Sant Mateu (el Baix Maestrat) en 1823 en el si d’una família de músics i va rebre del seu pare els primers ensenyaments musicals que el van portar a ser nomenat als 16 anys organista de l’església arxiprestal.

Als 18 anys va marxar a França, cridat pel seu germà Antoni, on va seguir estudiant música amb ell durant dos anys. A París va ampliar els seus estudis de piano sota les ordres de Henri Herz, un dels millors professors de piano del moment i de violí amb el violinista Tengri. Durant uns anys va recórrer França donant concerts de piano i component, tant obres per a piano i orquestrals com una Gran Missa interpretada durant la inauguració de la immensa estàtua de Nôtre-Dame de França, davant de Napoleó III i de la seua esposa Ma Eugenia de Montijo.

De tornada al País Valencià va ser nomenat organista de Sant Joan del Mercat de València col·laborant en l’estrena de l’òpera prima del compositor Salvador Giner en aquesta església, i uns anys més tard va ser nomenat professor de música i cant del col·legi del Loreto de la ciutat. Poc després del seu retorn de França es va casar amb la saguntina Rosa Burcet, establint-se a Sagunt i prenent part molt activa en la música d’aquesta ciutat fins a la seua mort en 1910.

El cor FECOCOVA naix com a iniciativa de la ‘Federació de Cors de la Comunitat Valenciana’ amb la finalitat d’originar la formació d’una Agrupació Coral estable i representativa en l’àmbit coral no professional del País Valencià. Inicia la seua activitat a mitjan 2005 sota la direcció de Josep R. Gil Tárrega.

Des de la seua fundació compta, com a director titular, amb el valencià José Ramón Gil Tárrega que va dirigir el Cor de Cambra Musical i de l’Orfeó Universitari i és membre fundador del grup Capella de Ministrers. Ha estrenat diverses obres i òperes d’autors valencians. Com a sotsdirector, compta amb Sergi Bosch Alcaina, també valencià, i director del Cor de la Societat Musical Sta. Cecilia de Foios, director musical del grup Octámbuli i col·laborador en el Cor de la Generalitat Valenciana.

Comparteix

Icona de pantalla completa