Alzira tindrà el millor centre d'investigació sobre Jaume I

La Junta de Govern de l'AVL celebra una reunió en la capital de la Ribera Alta. L’alcalde d’Alzira ha anunciat la intenció de proposar la incorporació del perfil lingüístic de valencià per als futurs funcionaris
1 desembre 2015 01:00h
RedactaVeu / Alzira

En el marc d’aquest conveni, la capital de la Ribera ha acollit la campanya d’animació del carrer ‘En valencià’, en les tres edicions que s’han fet (2011, 2012 i 2013). Així mateix, cal destacar que l’Ajuntament d’Alzira ha participat intensament en les diferents edicions de l’Escriptor de l’Any. Per exemple, ha allotjat les exposicions itinerants ‘Els escriptors castellonencs del primer terç del segle xx i les Normes de Castelló’ (2007), ‘Enric Valor, el valor de les paraules’ (2011), ‘Vicent Andrés Estellés, cronista de records i d’esperances’ (2013), i ha sigut una de les seus de la iniciativa ‘Els pobles del mural’, duta a terme eixe mateix any amb motiu de l’homenatge a l’obra Mural del País Valencià del poeta de Burjassot.

Alzira fou la seu de la VI Jornada d’Onomàstica organitzada per l’AVL, celebrada el 17 i 18 de febrer del 2012. L’AVL col·labora des de l’any 2007 en els Premis Ciutat d’Alzira, tant pel que fa a la participació d’acadèmics en els jurats com en la impartició de conferències en els cicles que s’organitzen al voltant dels Premis. Alzira també fou el primer ajuntament amb el qual l’AVL signava, el 27 de juliol del 2012, un conveni bilateral de col·laboració per a propiciar accions de foment de la llengua més enllà de l’àmbit estricte de l’Agència de Promoció del Valencià.

Abans del començament de la reunió ordinària, Diego Gómez, alcalde d’Alzira, i Ramon Ferrer, president de l’AVL, han pronunciat unes paraules dirigides als presents: la resta de membres de la Junta de Govern de l’AVL i regidors i regidores de tots els partits que componen el Ple municipal i, especialment, als mitjans de comunicació convocats a l’efecte.
 

L’alcalde d’Alzira ha anunciat la intenció de proposar la incorporació del perfil lingüístic de coneixements/nivell de valencià en la Relació de Llocs de Treball de la plantilla de funcionaris i empleats de l’Ajuntament d’Alzira. D’aquesta manera, cada lloc de treball del consistori alzireny tindrà vinculat un perfil/nivell de valencià, que s’acreditarà amb la possessió dels certificats que expedeix la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià, o certificacions homologables o equivalents. La proposta, basada en l’informe del Servei Alzireny de Promoció i Ús del Valencià (SERVAL) de l’Ajuntament, contempla cinc perfils: oral, elemental, mitjà i superior, i un de més específic (de correcció per al lloc  de tècnic lingüístic). També es considerarà la possessió del certificat de llenguatge administratiu. L’alcalde ha incidit també, especialment, que els llocs municipals d’atenció directa siguen en tot cas ocupats per empleats/ades amb total competència oral en la nostra llengua. L’anunci de l’Alcaldia està en consonància amb els compromisos presos per l’Ajuntament d’Alzira i l’AVL en el marc del conveni de col·laboració mencionat.

També contingut a l’esmentat document signat amb l’AVL, Diego Gómez s’ha referit a la pròxima elaboració d’una guia d’usos lingüístics per a responsables de l’Ajuntament. L’alcalde ha citat com a exemple les recents instruccions emanades de la Comissió Interdepartamental per a l’Aplicació de l’Ús del Valencià, del Govern Valencià, que estableix en els criteris d’ús lingüístic en les unitats administratives. S’ha referit també al frustrat Decàleg d’Ares, anunciat per l’aleshores conseller González Pons, que establia la preeminència de la utilització del valencià en les comunicacions administratives de la Generalitat.

Finalment, Diego Gómez s’ha referit a la posada en marxa del Centre Bibliogràfic Jaume I en l’últim trimestre de 2016. Aquesta iniciativa ja va ser anunciada pel president de l’AVL amb motiu de la inauguració de la nova biblioteca, el dia 25 de setembre de 2014, i de la Plaça de les Lletres Valencianes, en octubre d’eixe any. Es tracta de la celebració, cada any, d’una jornada-simpòsium sobre la figura de Jaume I, i que comptarà amb la presència d’especialistes en diferents matèries: història, llengua, dret, economia, església, etc.; professors i investigadors de l’edat medieval valenciana de reconegut prestigi, que són referents en els seus respectius camps de saber.
 
 
next