Diari La Veu del País Valencià
En peu de guerra contra els supermercats que venguen cítrics a preus rebentats

RedactaVeu / València

L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) i La UNIÓ de Llauradors i Ramaders estan en peu de guerra. Així, han advertit a les cadenes de supermercats que emprendran una “campanya de mobilitzacions en contra seua” si realitzen ofertes de cítrics en les seues botigues a preus rebentats, una estratègia comercial que, asseguren, “atempta en aquests moments contra la conjuntura del mercat citrícola i amenaça seriosament amb arruïnar un exercici que reuneix tots els trets objectius com per a poder resoldre’s en termes raonables per a tots els agents que intervenen en el procés”.

Ambdues organitzacions agràries han fet públic un comunicat en què recorden que aquesta temporada la collita de cítrics al PV ha experimentat una reducció del 22% i que fins al moment la campanya s’ha desenvolupat “a un ritme sostingut i enmig d’un ambient favorable de compres en el camp”.

Aquest clima, que trenca la tendència summament negativa que han hagut d’afrontar els productors durant els últims anys, podria veure’s truncada no obstant açò “com a conseqüència de certes pràctiques comercials a càrrec de la gran distribució que no es corresponen en absolut amb la realitat actual del mercat i la finalitat del qual no és una altra que la de distorsionar-lo per a obtenir així el màxim benefici en el seu propi profit i a costa de les baules més febles de la cadena de valor”, sostenen.

Per això, l’advertiment que ambdues organitzacions llancen a tots els supermercats que oferisquen taronges i mandarines com a producte reclam a preus de saldo “està plenament fonamentada i obeeix al nerviosisme creixent que s’ha instal·lat entre els llauradors valencians a la vista de certes ofertes a la baixa que s’han observat ja en algunes tendes, encara que de moment de manera encara tímida”.

No obstant això, les últimes i fefaents notícies a les quals han tingut accés les organitzacions agràries, indiquen que aquest mateix cap de setmana aquesta classe de promocions a preus rebentats i que no guarden cap correspondència amb la conjuntura citrícola del moment “podrien generalitzar-se en alguns supermercats”.

Tant el president d’AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado, com el secretari general de La Unió de Llauradors, Ramón Mampel, assenyalen que els llauradors donaran una “resposta complida i contundent” a totes les signatures de la distribució que estiguen disposades a dinamitar el normal desenvolupament de la campanya citrícola mitjançant aquestes estratègies deslleials que inevitablement contagien la resta de la cadena alimentària i acaben per enfonsar les cotitzacions fins que el productor entra en pèrdues.

Així mateix, anuncien que presentaran denúncies davant l’Agència d’Informació i Control Alimentaris (AICA), dependent del Ministeri d’Agricultura, “sobre qualsevol maniobra” que detecten en aquest sentit per part dels supermercats i recorden que l’anomenada venda a pèrdua “està expressament prohibida per la llei”.

Finalment, ambdues organitzacions agràries reclamen a la Generalitat Valenciana i totes les Conselleries amb competències en la matèria que estiguen molt atentes als esdeveniments i que actuen davant qualsevol possible irregularitat.

Comparteix

Icona de pantalla completa