Diari La Veu del País Valencià
Puig demana una quitació en el deute històric que és de 16.000 milions
RedactaVeu / València

“S’ha acabat la política de pegats permanents que s’ha fet en els últims anys i que ha contribuït a la situació de profundes asimetries a l’hora de rebre els diferents serveis públics que viu hui Espanya”, ha assegurat.

Per a acabar amb aquesta situació Puig ha presentat “un model plantejat des de la perspectiva de la igualtat” i ha presentat els valencians com “una via per a la solució del problema del finançament d’Espanya no solament en allò que afecta els nostres recursos i necessitats, sinó que fem un plantejament general per a Espanya des de la Comunitat”, ha explicat.

El president ha afegit que és necessari reequilibrar les aportacions de totes les autonomies “tinguen el sistema que tinguen”. “Per açò és exigible que hi haja una avaluació i que se sàpiga què és el que cadascun aporta en condicions d’igualtat i equitat” per a evitar situacions de deute històric com la que s’està produint actualment al País Valencià “on hi ha 15.000 i 16.000 milions de deute històric” de l’Estat amb aquesta autonomia i demana una quitació.

Ximo Puig ha mantingut una reunió de treball amb el conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, altres membres d’aquesta conselleria i la resta d’experts que han treballat “en la gran reivindicació dels valencians i element fonamental del treball polític d’aquest temps”.

La proposta presentada se sustenta sobre dotze principis que inspiren aquest nou model de finançament. En primer lloc, l’autonomia d’ingressos i despeses; l’equitat horitzontal que garantisca el mateix accés als serveis fonamentals a tots els ciutadans de diferents territoris i la solidaritat que els serveis siguen garantits al marge del nivell de renda.

El President ha ressaltat que “aquest és un model clarament social”, es tracta d’una proposta que aposta principalment per la seguretat i la garantia dels drets fonamentals dels ciutadans. Açò, segons ha concretat, es tradueix en la creació d’un fons “semblant a l’actual fons de pensions perquè en moments de creixement del cicle econòmic puga estalviar perquè en el futur no s’hagen de retallar els serveis fonamentals dels ciutadans”. Es tracta d’una aportació singular d’aquest model que contribuiria a garantir l’estabilitat de l’Estat del Benestar.

Una altra de les aportacions d’aquesta proposta valenciana que ha sigut subratllada pel president Puig ha sigut “la governança federal del sistema de finançament”. Aquest model reivindica la participació de les comunitats autònomes tant en l’Agència Tributària com en totes les decisions que afecten a aquestes institucions. En aquest sentit ha criticat que “no es pot decidir unilateralment per part el Govern d’Espanya quina part del dèficit s’adossa a cada administració”. “Les comunitats autònomes han de ser un actor actiu i no simplement rebre les directrius del Govern d’Espanya”, ha afegit.

Comparteix

Icona de pantalla completa