Diari La Veu del País Valencià
Comitè empresa RTVV: ‘Ni es pot començar des de zero ni fer desaparèixer 25 anys d’història’
Europa Press / València

Albert Vicent ha indicat que la reobertura de RTVV passa per fer una nova estructura empresarial i per una reestructuració de la plantilla. “Els sindicats estem disposats a acceptar mesures que suposen la sostenibilitat a canvi de llocs de treball, però reclamem que el nou model tinga la seua base en la legítima recuperació dels treballadors i que es considere que l’experiència és un valor intangible que no es pot ignorar”, ha manifestat.

D’aquesta manera, ha advocat per comptar amb una plantilla que incloga nous perfils professionals i que emeta una informació de proximitat amb programes en clau autonòmica i local i en valencià, així com per un mitjà que promoga la vertebració territorial. “La nova RTVV ha de pertànyer als ciutadans i no als polítics”, ha assegurat.

Albert Vicent Moreno.

En contra d’una RTVV en proves

Per la seua banda, el president de l’Associació d’empreses de Serveis Audiovisuals (ESAV), Darío Ginestar, ha assegurat aquest dilluns que la reobertura d’una nova RTVV “en proves” seria “difícilment digerible” i “no una bona idea”. “Entenc fer proves d’eixa televisió, però no una en proves”, ha resumit.

Així, ha defensat que el que s’ha d’aconseguir és que des del minut zero “s’enganxe la gent” i es faça “pedagogia” sobre la importància de comptar al País Valencià amb una televisió pública autonòmica perquè “seria una llàstima perdre eixa oportunitat i començar coixejant”.

Al seu parer, la nova televisió hauria de donar suport a les empreses i professionals valencians, així com no recórrer al monoclientelisme i ha de regular la manera de contractació de les empreses de servei per a evitar contractacions “capritxoses”. “S’obri una oportunitat única, i una ocasió per a començar des d’una televisió que servisca per a vertebrar la nostra comunitat, que estiga despolititzada i siga de qualitat”.

També han comparegut en aquesta comissió el president del Sindicat d’Actors i Actrius Professionals Valencians (AAPV), Ximo Solano; el president de la l’Associació Escriptors de l’Audiovisual Valencià (EDAV), Pau Martínez; el president dels Productors de l’Audiovisual Valencià (PAV), Kiko Martínez i el realitzador i treballador RTVV i coordinador de la MESAP, Luis Lizarán.

Per la seua banda, Solano ha manifestat que la missió de la nova programació ha de ser atraure segments d’audiència tradicionalment lluny del gènere de la ficció “trencant el cercle virtuós de la creativitat segons les dades d’audiència”. Així mateix, ha defensat que s’hauria d’estimular la creació de projectes d’innovació narrativa, orientar la proximitat cap a la difusió del patrimoni cultural i natural i educar en valors universals.

Objectiu: La qualitat

D’aquesta manera, ha remarcat que l’objectiu ha de ser “la qualitat” més que perseguir una audiència massiva. “Encara que al principi no ho veja molta gent, deixem que la descobrisquen”, ha sostingut Solano, per a qui si el que se cerca és una televisió “per a tenir-la” i mostrar alguna festa o un polític tallant la cinta “no pagarà la pena”, i un euro posat en açò “ja serà car”.

Al seu entendre, si centren el debat en quants treballadors o els milions que costa la reobertura i no són capaços d’explicar el perquè d’una televisió publica i en valencià, llavors “no pagarà la pena. No ho facen”, ha traslladat als representants dels grups parlamentaris.

Pau Martínez: ‘Cal fomentar la professionalitat’

Per al cineasta i representat dels escriptors de l’audiovisual Pau Martínez, la nova RTVV ha de “fomentar la professionalitat, l’anàlisi i independència de les persones, evitar el clientelisme amb productores a l’hora de signar els projectes i apostar per una conjuntura professional perquè els professionals puguen desenvolupar el seu talent”. En aquest sentit, ha insistit que afronta el repte de recuperar la confiança i afecte dels valencians, per la qual cosa açò no ha de fer-se “amb presses”, sinó que quan es reòbriga estiga tot preparat i compte amb una programació “digna”.

Pau Martínez.

Així mateix, ha sostingut que s’ha de permetre la llibertat a creadors de continguts i la Generalitat ha d’assegurar mecanismes de control i autonomia de la nova RTVV per a acabar amb la censura.

Per la seua banda, el president dels Productors de l’Audiovisual Valencià (PAV), Kiko Martínez, ha reivindicat el paper de les productores valencianes i ha defensat l’externalització, però “no la privatització”. “Creiem en la coproducció autonòmica entre cadenes i en un model que compte amb un 3% de producció pròpia, un 45% externalitzada, un 15% aliè i un 5% per a altres formats.

Quant al fet que siga en proves, Martínez ha assenyalat que l’important és “no defraudar l’espectador que l’ha vist morir-se”. Per tant, ha postil·lat que s’està davant una oportunitat de “fer-ho bé”.

Lizarán: ‘Cal reactivar el sector’

Per a Lizarán, més enllà de la recuperació de les emissions i de continguts d’actualitat, “cal planificar la reactivació del sector”. Segons ha indicat, l’ambient entre els professionals és d’“incertesa barrejada amb il·lusió” ara, per això cal “abordar aquesta situació amb garanties amb un servei públic de qualitat”.

Sobre si la televisió ha de ser “gran o xicoteta”, Lizarán ha manifestat que el sector el que vol és que siga “forta” i “puga ser la locomotora d’altres sectors que necessiten una estructura empresarial que no siga feble”. A més, ha assegurat que s’ha de promoure la creació d’un Consell de l’audiovisual.

Comparteix

Icona de pantalla completa