Diari La Veu del País Valencià
Josep Guia dóna l’arxiu del PSAN a la Casa Fuster
RedactaVeu / Sueca

El passat divendres va tenir lloc la tertúlia de Ca Fuster del mes de novembre. En aquesta ocasió la conferència va estar a càrrec de Josep Guia, professor, escriptor i històric dirigent del PSAN, qui va anar a Sueca a parlar sobre: Els “ells” i els “nosaltres” de l’obra de Joan Fuster.

Guia va aprofitar la seua visita a la capital de la Ribera Baixa per donar a la Casa Fuster l’arxiu del PSAN, que ha plegat la seua activitat recentment. Així, la Casa Fuster conservarà també l’arxiu del partit, tots els exemplars publicats de la revista Lluita i documentació diversa del PSAN.

La Casa Fuster es va omplir de gom a gom amb motiu de la tertúlia on Guia va començar la seua intervenció fent una aproximació a l’obra de l’assagista suecà i en la seua anàlisi va desglossar diferents etapes en què es pot dividir l’obra de Fuster amb l’ajuda d’alguns extractes dels seus textos. En aquesta aproximació, Guia va esbossar també, a grans trets, alguns dels aspectes principals del discurs fusterià.

Tot seguit, va continuar endinsant-se en el tema que motivava la conferència, els “ells” i els “nosaltres” en l’obra de Fuster. Rellegint els seus textos Guia descobrí l’essència del Fuster més compromès quan fa ús del seu “nosaltres” tan conegut, quan designa els qui ell considera els “seus” i que sovint utilitza en oposició als “ells”. Amb aquesta premissa, Guia va tractar de diferenciar els uns dels altres en l’obra de l’escriptor suecà.

Guia va acabar la xerrada recordant la seua relació amb Fuster. El professor i escriptor recordava amb plena lucidesa alguns dels moments que va poder compartir amb ell i va reconèixer Fuster com un dels seus principals mestres, de fet, el va descriure com “una figura extraordinària i un dels principals assagistes del segle XX, fins i tot de l’àmbit europeu”. La conferència va acabar amb un distingit col·loqui en què van participar alguns dels assistents.

El regidor de Cultura de l’Ajuntament de Sueca, Vicent Baldoví, ha volgut destacar la consolidació d’aquest espai de les tertúlies de Ca Fuster, tot assenyalant que cada vegada reuneixen a més gent i alhora ha volgut agrair a Josep Guia que haja pensat en Sueca i en la Casa Fuster per donar l’arxiu del PSAN, això farà d’aquest espai, ha dit, “un fons de documentació encara més ric”.

Josep Guia és doctor en Matemàtiques i en Filologia per la Universitat de València, de la qual ha estat vicerector d’estatuts (1984-1986), president de la Junta electoral (1986-2006) i professor del Departament d’Àlgebra (1971-2010). A més, en l’actualitat, és vicerector de la Universitat Catalana d’Estiu.

Des del punt de vista de l’activisme polític, per la seua militància política independentista, ha estat detingut, multat i processat en diverses ocasions, abans i després de la mort de Franco. És membre del comitè executiu del PSAN (Partit Socialista d’Alliberament Nacional dels Països Catalans) i adherit a la SI (Solidaritat per la Independència).

Guia ha rebut nombrosos premis per la seua activitat cívica i política, com el de la Fundació Jaume I o el del Bloc de Progrés de l’Alcúdia. I també és patró de la Fundació de la Universitat Catalana d’Estiu, de la Fundació Vicent Andrés Estellés i de la Fundació Gaetà-Huguet de Castelló de la Plana.

Els propers dies la tertúlia s’emetrà per Sueca TV i es podrà recuperar també a la pàgina web de la televisió municipal.

Comparteix

Icona de pantalla completa