Diari La Veu del País Valencià
L’Anuari Mèdia.cat dels silencis mediàtics es presenta dijous a València

RedactaVeu / València.

Aquest dijous, 12 de novembre, es presenta a València l’Anuari dels silencis mediàtics de 2014, el projecte del Grup Barnils que recull, en forma de reportatges d’investigació, els temes que han passat per alt als principals mitjans del país. La presentació del projecte es farà a partir de les 11 del matí a l’Aula 407 de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació de la Universitat de València.

Hi participaran Josep Lluís Gómez Mompart, catedràtic de Periodisme de la UV; Elisenda Rovira, coordinadora de l’Anuari; Ferran Torrent, escriptor; Sergi Pitarch, president de la Unió de Periodistes i Beatriz Garrote, presidenta de l’Associació de Víctimes del Metro 3 de Juliol i Xavi Castillo, actor de Pot de Plom Teatre. L’acte està organitzat per la mateixa Facultat de Comunicació, la productora Barret Films i el Grup Barnils.

L’Anuari Mèdia.cat dels silencis mediàtics és un projecte inspirat amb la iniciativa nord-americana Project Censored que naix l’any 2010 amb la intenció de treure a la llum els temes que els mitjans de comunicació han passat per alt durant el darrer any.

70 reportatges d’investigació

Al llarg dels cinc anys de vida del projecte, s’han publicat gairebé 70 reportatges d’investigació de temàtiques socials, econòmiques i polítiques de Catalunya, País Valencià i Illes Balears. Alguns dels temes publicats en les darreres edicions han tingut després un ressò mediàtic important, com és el cas Palma Arena, la vulneració de drets al CIE, la SICAV de la família Borbó o les xifres del frau fiscal.

Entre els 12 reportatges de l’Anuari Mèdia.cat d’enguany hi ha ‘Líders en destrucció d’ocupació pública’, en què es detalla les més de 2.500 persones que l’any passat van ser acomiadades per la Generalitat Valenciana i tot i així el 36’5% del PIB de deute públic que va mantenir.

L’Anuari també inclou el reportatge ‘Gas natural i el metà de la Cosa Nostra’, les investigacions judicials sobre les connexions de la filial catalana amb la màfia i ‘La invasió de les ciutats flotants’ sobre les qüestionades bondats del turisme de creuers, entre altres reportatges. L’Anuari, imprès per primera vegada a tot color, també inclou 12 infografies i 12 almanacs amb dades inèdites sobre qüestions poc tractades pels mitjans.

L’Anuari dels silencis mediàtics es finança anualment a través d’una campanya de micromecenatge i compta amb el suport de la Fundació Catalunya, el Col·legi de Periodistes i de sis facultats de periodisme de les universitats següents: Universitat Autònoma de Barcelona, Universitat Pompeu Fabra, Universitat Ramon Llull, Universitat de València, Universitat de Vic i Universitat de Lleida.

Comparteix

Icona de pantalla completa