Diari La Veu del País Valencià
PSPV, Compromís i Podem presenten esmenes a la unitat d’Espanya proposada pel PP
RedactaVeu / EP / València.

Els grups parlamentaris del PSPV, Compromís i Podem han anunciat la presentació d’esmenes a la proposició no de llei que presentarà el PP en defensa de la unitat d’Espanya i de rebot al procés de desconnexió català amb l’Estat espanyol, al qual Ciutadans ha anunciat que donarà el seu suport. Els socialistes, de fet, s’han mostrat disposats a estar “permanentment reunits” si fa falta per a aprovar un text de consens.

Segons el portaveu socialista, Manolo Mata, el seu grup presentarà una esmena, l’esborrany de la qual traslladarà a la resta de grups, “per defensar la unitat d’Espanya, condemnar el procés independentista iniciat a Catalunya per no adequar-se a la legislació vigent, apuntar a com s’ha d’articular el projecte federal en un futur, apostar per millorar el marc competencial i el finançament autonòmic i, finalment, instar a garantir els drets dels ciutadans amb un sòl de despesa social”.

Mata ha explicat que “la proposta del PP en defensa de la unitat d’Espanya i el marc constitucional vigent ha quedat desactualitzada després de l’aprovació de la resolució de desconnexió en el Parlament de Catalunya” i ha incidit que “estem disposats a arribar a un acord de mínims, amb una proposta que contemple tres punts: que les Corts Valencianes creguen en la unitat d’Espanya, que creguen que el procés iniciat a Catalunya vulnera la legalitat i que cal millorar l’Estat de les autonomies”.

Preguntat sobre el sentit del vot dels socialistes si finalment no s’arribara a un acord i es votara la proposta plantejada pel PP inicialment, Mata ha dit: “En principi no votaríem en contra, no vull veure cap titular que diga que el PSPV està en contra de la unitat d’Espanya”, encara que ha matisat que aquesta és una qüestió que ha de consultar amb el partit.

En tot cas, ha recalcat que el PSOE “des de fa 37 anys creu en la unitat d’Espanya”, aquesta “li ha costat morts” i mai ha “atacat la Constitució”, al mateix temps que considera que “la declaració aprovada pel Parlament és il·legal i injusta i crea un seriós problema com no hi ha hagut un altre des del 78”.

No obstant açò, ha qualificat “d’intolerable” que s’intente traure rèdit polític d’aquesta situació, que atribueix tant a l’actuació dels sobiranistes com al bloqueig del Govern de Mariano Rajoy”, i ha incidit que presentar aquestes iniciatives en les institucions “no ajuda a combatre el problema”. Ha postil·lat: “Catalunya no s’entén sense Espanya, de la mateixa manera que Espanya tampoc sense Catalunya”, per la qual cosa ha advocat per “donar-li una mica d’afecte al poble català com una de les formes capaces de resoldre aquesta qüestió”.

Bonig: això és “un colp d’estat”

Des del PP, el seu portaveu, Isabel Bonig, ha recalcat que el seu grup no vol fer un debat “partidista ni apuntar-se cap tanto amb aquesta proposta”, sinó simplement “volem posar de manifest aquest problema i defensar la unitat d’Espanya”, per la qual, ha incidit, “PP i PSOE s’han deixat molts morts en el camí malgrat que apareguen ara partits nous que creuen haver inventat la pólvora”.

Bonig, qui ha qualificat el que ha ocorregut a Catalunya com “un colp d’estat”, ha recordat que “per sobre de la llei no hi ha ningú” i s’ha mostrat disposada a arribar a un acord amb els tres punts mínims proposats pel PSPV. Respecte a les esmenes d’altres partits, Bonig ha dit que, “amb alguns és molt difícil perquè plantegen en les seues esmenes l’obertura d’un nou procés constituent”, sobre el qual ha reclamat més concreció tant a Podem com a Compromís.

La líder del PP ha mostrat la seua esperança que el PSPV se sume finalment a la iniciativa i ha fet una crida perquè “estiguen tots els membres del Govern durant la votació”, especialment la vicepresidenta, Mònica Oltra, i el conseller d’Educació, Vicent Marzà, perquè en el PP estan “interessats en veure què voten”. Respecte als socialistes, ha destacat que “Mata i el president mateix, Ximo Puig, no són lliures perquè deuen a Compromís i al comandament a distància de Podem la Presidència”, però ha recordat que “hi ha coses que han d’estar per sobre dels jocs puntuals polítics”.

Els portaveus diuen la seua i C’s demana valentia

El portaveu de Podem, Antonio Montiel, ha qualificat “d’electoralista” la proposta, ha lamentat que el PP “instrumentalitza políticament el conflicte català” i ha considerat “dubtós que un parlament puga pronunciar-se en relació al pronunciament democràtic d’un altre”. Amb tot, Montiel ha incidit que “no són partidaris d’una solució independentista per a Catalunya”, i ha recalcat que “el principal problema és la sordesa recíproca d’Artur Mas i Mariano Rajoy”. Ha advocat per l’obertura d’un procés constituent real i ha assegurat que Rajoy “fa créixer l’independentisme amb els seus recursos al Tribunal Constitucional”, i li ha recordat que la seua obligació és “deixar-se la pell en el diàleg i no amenaçant d’aplicar l’article 155 de la Constitució”, relatiu a la suspensió d’autonomia.

Des de Compromís, el seu portaveu, Fran Ferri, ha indicat que estan treballant en la seua esmena, que inclou la defensa d’un procés constituent, i ha criticat l’”immobilisme del PP i de Rajoy”, al qual ha qualificat com “una fàbrica d’independents”.

Per la seua banda, la portaveu de Ciutadans, Carolina Punset, ha assenyalat respecte a aquest tema que “no cap una posició d’equidistància davant tal desafiament com la que ha defensat el PSPV per a evitar molestar els seus socis de govern” i ha considerat que “els valencians han de saber quina és l’opinió de cada partit sobre aquest procés abans del 20 de desembre”. El portaveu adjunt de C’s, Alexis Marí, ha avançat que “hi ha els qui en aquest debat insistiran en buscar traves en punts i comes per a mantenir la seua indefinició”. Així, ha avançat que “els socialistes hauran de decidir si voten pensant en mantenir un govern o en el conjunt dels Espanyols”. “Toca ser valent”, ha conclòs Marí.

Comparteix

Icona de pantalla completa