Diari La Veu del País Valencià
L’investigador del Cavanilles Mariano Collantes, premi Joan Oró a la divulgació de l’ACCC
RedactaVeu / València
“El premi Joan Oró em va semblar una gran oportunitat per compartir el treball d’investigació que fem al nostre grup. Aquest tipus d’iniciatives fomentades per l’ACCC ajuden a acostar la ciència a la gent i, sobretot, estimulen la participació dels mateixos científics en projectes de divulgació”, ha apuntat Mariano Collantes, qui ha destacat que el reconeixement és “un gran incentiu per continuar en la divulgació científica”.
El lliurament del premi es va fer dijous 5 de novembre, al Museu Blau de Ciències Naturals de Barcelona, coincidint amb la celebració del 25è aniversari de l’Associació Catalana de Comunicació Científica.
L’investigador de la Universitat ha destacat que la convocatòria d’enguany exigia la participació d’un periodista. “Al meu equip hi ha Alba Forés, i com que fer un curtmetratge no és una tasca fàcil, també vam acudir a Rubén Soler com a realitzador i editor”, diu Collantes. “La col·laboració ha estat particularment productiva per a tots els membres de l’equip, ja que tots vam aprendre de la rellevància i la necessitat d’un treball conjunt per aconseguir un millor resultat en la producció de contingut de comunicació de la ciència”, ha destacat l’investigador de l’Institut Cavanilles.

El jurat va decidir concedir un accèssit –sense dotació econòmica– a l’equip format per la periodista Anna Arjona, el dissenyador Albert Conejos i Mireia Félez –investigadora del grup de Recerca en Esport i Activitat Física de la Universitat de Vic– per l’audiovisual Posa en forma el teu cervell.
El premi Joan Oró a la divulgació de la recerca científica de l’ACCC té per objectiu incentivar en joves investigadors i periodistes la voluntat de difondre els avanços científics i la capacitat per a comunicar el contingut i el valor de la recerca, a més de facilitar la presència de la divulgació en els mitjans de comunicació. Per presentar-se al premi, s’havia de formar un equip amb, almenys, un investigador i un periodista joves, i presentar una obra inèdita en les modalitats escrita o multimèdia.
Aquesta edició del premi Joan Oró ha estat possible gràcies al suport de l’Associació Catalana d’Entitats de Recerca (ACER), la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI), l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ) i la Real Sociedad Española de Química (RSEQ).
Joan Oró
Joan Oró Florensa (Lleida, 1923-Barcelona, 2004), bioquímic reconegut internacionalment pels seus estudis sobre l’origen de la vida, va estar assessor de l’Agència Espacial dels Estats Units, la NASA, professor a la Universitat de Houston i promotor i president de la Societat Internacional per a l’Estudi de l’Origen de la Vida (ISSOL). L’investigador i docent català va rebre el 1983 la medalla Alexander Ivanovich Oparin de l’ISSOL, a més de la medalla d’or de la Generalitat de Catalunya en reconeixement a la seua tasca com a divulgador de la ciència i el seu treball sobre l’origen de la vida.

Comparteix

Icona de pantalla completa