Diari La Veu del País Valencià
Ara, País Valencià, per Josep Barberà

El pròxim dia 20 de desembre els valencianistes ens juguem molt. No és una contesa electoral qualsevol. Més enllà dels resultats, decidirem si el valencianisme se situa com una opció autocentrada i de canvi o es reformula i, conscientment, es dilueix dins d’una «esquerra perifèrica» incapaç de crear el necessari «problema valencià» a l’Estat Espanyol, desfent-se del bagatge històric que des d’aquell valencianisme republicà de preguerra ha volgut situar el nostre país com a centre de la seua acció política i com a «subjecte» polític per ell mateix. Encara més. En la situació actual, amb el procés sobiranista de Catalunya com a eix central de campanya, situa totes les forces d’esquerres d’àmbit espanyol en la tessitura, bé de fer de garants de «la unidad de la patria», fent de comparsa de la dreta nacionalista espanyola sense deixar lloc per a matisos ni diferències; o bé sumar-se a les esquerres nacionals per encetar uns veritables processos constituents que inicien una convivència entre pobles iguals, amb iguals drets socials. L’Esquerra valenciana hauria de tindre-ho clar.

És en aquest context on les nostres organitzacions, Esquerra Republicana del País Valencià, Esquerra Nacionalista Valenciana i Els Verds del País Valencià, fem una proposta estratègica i, aquesta sí, autocentrada, per presentar-nos conjuntament a les pròximes eleccions espanyoles en una plataforma d’estricta obediència valenciana, des de la base del dret a decidir dels valencians i les valencianes, l’esquerra i l’ecologisme. Plataforma, aquesta, necessàriament generosa i on volem sumar aquells qui, des de la pluralitat, comparteixen amb nosaltres auest mínim comú denominador, aquesta necessitat què els valencians no siguem un apèndix de cap plataforma espanyola, sinó nosaltres mateixos.

És ací on fem una crida al Bloc perquè no renuncie a conformar una vertadera «confluència valenciana» de cara a aquestes eleccions, perquè no llance a perdre la seua tradició valencianista pels cants de sirena de plataformes o partits estatals; perquè no confonga «grup valencià» amb «grup valencianista»; perquè no renuncie a liderar aquest projecte on els valencians no perdem, un cop més, el tren de la història.

Reconeixem que aquesta plataforma la volem més ampla. Com més millor, per a tractar d’aconseguir un grup parlamentari propi a Madrid on se senta la nostra veu. Sense una força valenciana res no canviarà per als valencians Nosaltres, però, seguirem avant. Altres, els que ens volen submisos, no pararan de repetir que ara el que toca és la “Unidad de España”, que cal guanyar-li a la dreta…, per acabar fent, respecte del poble valencià, el mateix que la dreta,… però amb un somriure i oblidant-se, de pas dels drets socials i de les llibertats nacionals dels valencians. Nosaltres, Esquerra Republicana del País Valencià, Esquerra Nacionalista Valenciana i Els Verds del País Valencià hem decidit plantar-nos i anomenar la nostra coalició «Ara, País Valencià», una coalició d’esquerres, valencianista i ecologista; fonamentada sobre la base del dret a decidir del nostre poble. Ara és l’hora del Poble valencià, d’encarar el segle XXI amb les eines polítiques que ens garantisquen un futur de plenitud i llibertat.

Josep Barberà i Sorlí
Regidor de Cultura de Benicarló per la Coalició Compromís-ERPV
Candidat de la Coalició “ARA, PAÍS VALENCIÀ”

Comparteix

Icona de pantalla completa