Diari La Veu del País Valencià
Una nova Pilota Valenciana en un nou país
Els historiadors ens conten que la pilota valenciana és un esport amb més de 700 anys d’història i que a finals del s. XIX principis del XX no hi havia valencià que no practicara o coneguera el nostre esport. Els carrers, les places i els trinquets d’arreu de les comarques s’omplien de gom a gom per seguir de prop els grans desafiaments entre pobles i les grans figures de l’època, els primers diaris també es feien ressò d’aquelles fites i els xiquets tenien com a joc principal jugar a pilota.

Després d’una etapa d’esplendor va començar una llarga etapa de decadència, que continuà fins als nostres dies. Passà per moments històrics on deixà de ser vista amb bons ulls per les classes dominants que junt amb la continuada invasió dels carrers de joc pel trànsit rodat, les nombroses prohibicions, l’aparició dels grans esports moderns com el futbol… limitaren i molt la promoció de la pilota, que fou així relegada a ocupar un segon lloc. Tan sols l’aparició de figures com Juliet, Rovellet, Malonda, Eusebio o Genovés i la creació de la Federació de Pilota donaven ventades d’aire fresc. Però tot seguit la continuïtat dels impediments ja descrits sumat a l’oblit dels últims 20 anys de les institucions, encarades a realitzar polítiques de grans esdeveniments i oblidant la base, junt a la qüestionable gestió del món professional, la limitada gestió federativa i el conformisme social de la mateixa gent de la pilota, han fet que hui en dia el nostre esport autòcton es trobe en una situació contínua de perill i desarrelament social.

No obstant això, arribats a este punt cal que mirem el futur amb optimisme, ja que estem a temps de construir uns fonaments perquè el nostre esport renasca i cresca fins que algun dia esdevinga l’esport modern que tothom vol i recupere el lloc que ha ocupat històricament i que mai havia d’haver perdut.

Però açò no passarà si no s’actua en consciència de futur i deixant de banda projectes allunyats de l’interès general. Qualsevol actuació realitzada, no assessorada correctament per experts i no començada des de la base, per molta destinació econòmica que tinga, implicarà que la Pilota continue sols sobrevivint i condemnada al fracàs.

Per tant, cal actuar ja! I començar a qui li pertoque a aplicar les mesures necessàries i amb sentit comú perquè estem en un moment històric de començar a canviar la situació actual, i eixe canvi serà o ara o mai!

Caldrà dissenyar un pla d’actuacions i començar a aplicar-les des d’ara perquè la pilota valenciana torne en un futur pròxim a ser realment un esport; el nostre esport.

És necessari un canvi intens en tots els entorns i nivells del món de la pilota marcant com a prioritari el camí de la gestió del món professional, mimant i fomentant el món amateur, potenciant la xarxa de tecnificació i alt rendiment i assegurant la formació en pilota en totes les etapes educatives i incorporar-la en l’àmbit universitari.

Caldrà també la creació a les institucions corresponents d’àrees o departaments específics, donant veu a vertaders professionals que assessoren, supervisen i representen de veritat els interessos de la pilota, cataloguen i recuperen instal·lacions i espais de joc i unifiquen criteris i reglaments junt a una federació ben estructurada i representativa.

Caldrà crear un pla de comunicació i màrqueting, que potencie els mitjans de comunicació ja existents i assegure la presència de la pilota en els nous, sobretot en una imminent RTVV, així com donar-li projecció també fora de l’àmbit territorial valencià.

Caldrà creure i valorar la pilota com un gran referent cultural i turístic amb la finalitat de recuperar i donar a conèixer una gran part del nostre patrimoni cultural.

Tot açò és possible amb ganes de treball i voluntat de canvi per part de tots i totes, però sobretot dels organismes implicats directament en el canvi, els quals tenen la capacitat directa de decidir.

Sols així podrem continuar amb el somni que la pilota valenciana, un dels principals eixos vertebradors de tots els valencians, siga realment algun dia el nostre esport per excel·lència.

Perquè com diria Miquel Martí i Pol, tot està per fer i tot és possible!

Comparteix

Icona de pantalla completa