Diari La Veu del País Valencià
Com informar sobre violència de gènere?
RedactaVeu / La Marea / Madrid / València

En www.lamarea.com –a penes informen sobre casos concrets de violència de gènere en la seua forma més extrema, els assassinats de dones. Sí ho fan regularment sobre les diferents violències masclistes, tant en la nostra pàgina web com en la revista mensual. No obstant açò, porten mesos preguntant-se si és suficient i, sobretot, com podem millorar aqueixa cobertura.

En els últims anys, el ‘boom’ dels mitjans digitals ha comportat canvis importants, entre ells, les presses per publicar i l’escassetat de recursos humans, amb redaccions més menudes en els equips de les quals no sol haver-hi professionals en aquesta matèria.

Després d’anys en els quals es cuidava aquest tipus d’informació, hui cada vegada més crims masclistes són tractats com un succés qualsevol i d’ells es fa un espectacle. Així mateix, no es respecten els codis deontològics: tornem a escoltar veïns donant opinions buides; sovint s’especifica el nom de la víctimes però no el dels seus assassins; i fins i tot hi ha qui torna a parlar de violència ‘domèstica’.

Per tot açò, des de La Marea creuen que ha arribat el moment de fer una reflexió col·lectiva des dels mitjans de comunicació, la qual cosa comparteix al cent per cent l’equip de redacció de La Veu del País Valencià. Al costat d’altres periodistes, des de La Marea estan organitzant una jornada titulada ‘Tractament informatiu de la violència masclista’. Reptes en l’era d’Internet. La reunió tindrà lloc el 17 de novembre a Madrid per a intercanviar experiències i, sobretot, per a escoltar l’anàlisi i les recomanacions de tres expertes que investiguen i formen sobre el treball periodístic en aquest camp: Pilar López Díez, Juana Gallego Ayala i Sonia Núñez Puente.

Durant la primera part de la jornada, periodistes de diversa procedència –Cadena Ser, eldiario.es, El Mundo i publico.es– plantejaran algunes de les qüestions que ens afecten com a professionals. A continuació, tots els mitjans que desitgen participar en la trobada –estan tots convidats– podran fer aportacions. Finalment, les expertes faran la seua anàlisi sobre la situació actual i ens ajudaran a arribar a conclusions pràctiques per a millorar les nostres informacions. Totes elles s’integraran en un document col·lectiu que es presentarà el 24 de novembre (hora i lloc per determinar).

La jornada està oberta a totes les persones interessades en comunicació i violència de gènere. Les places són limitades. Per a inscriure-us, podeu escriure a: [email protected]. En breu, més detalls en la pàgina web www.lamarea.com.

Aquesta informació s’ha publicat en La Marea (Llicència Creative Commons). Traducció: La Veu del País Valencià.

Comparteix

Icona de pantalla completa