Diari La Veu del País Valencià
La democràcia també arriba als símbols dels morts
RedactaVeu / EP / València

“Si una persona és de religió catòlica l’única cosa que ha de fer és dir-ho i tindrà els seus símbols, com abans, però si una persona no ho és, també podrà gaudir de la simbologia que ella vulga. Hem augmentat el grau de llibertat de tots els valencians, dels qui són catòlics i dels qui no ho són”, ha insistit Ribó, que s’ha pronunciat així en ser preguntat per aquest assumpte durant la visita que ha fet a la XX Fira de l’Associacionisme en el campus de Tarongers de la Universitat de València.

El primer edil ha considerat que la “polèmica” sorgida respecte a eixa decisió del seu equip de govern ha sigut “molt poca” i ha ressaltat que “no té cap sentit”. Referent a açò, ha manifestat que “el que passa és que algú ha volgut muntar una cosa sobre unes bases que no són reals”. Ribó ha reiterat, al seu torn, que l’objectiu és deixar triar els ciutadans i que puguen “gaudir dels mateixos drets” independentment de les seues creences.

“L’única cosa que nosaltres volem és que en una cosa tan important per a les famílies com és la pèrdua d’una persona i en un acte tan íntim, que totes puguen gaudir dels mateixos drets, independentment de la seua religió o de la seua no religió, perquè també hi ha moltes persones que no tenen religió”, ha plantejat Ribó.

L’alcalde ha afirmat que l’Ajuntament “l’única cosa” que ha fet ha sigut “adaptar els locals que són de tots els valencians, el tanatori i el crematori, a la possibilitat que totes les persones puguen escollir els símbols que volen, incloses les que no volen cap tipus de símbol”.

Ha comentat que “fins ara” en aquests dos espais municipals “estaven només els símbols d’una sola confessió religiosa, la catòlica, que és la més important” i ha subratllat que amb la nova mesura, “els catòlics podran gaudir dels seus símbols; els que no són catòlics, portar els símbols que consideren convenients d’una altra religió i els que no tinguen cap religió, no utilitzar cap símbol”.

“És així de senzill. Estem democratitzant els símbols davant un fet tan important com és la mort i perquè no s’obligue les persones que no són d’una confessió religiosa a estar davant d’uns símbols que no són els seus”, ha agregat l’alcalde.

L’equip de govern local s’ha posat en contacte amb l’Arquebisbat de València per a traslladar-li la decisió de deixar triar a les famílies els símbols que vol usar en el tanatori i el crematori municipal.

En aquest punt, el primer edil ha al·ludit a la reunió celebrada entre la regidora de Cementeris, Pilar Soriano, i el vicari general de la Diòcesi, Vicente Fontestad, i en la qual es va abordar aquesta qüestió. Així mateix, s’ha referit al comunicat emès per l’Arquebisbat després de la trobada, en el qual va assegurar que “l’Ajuntament garanteix a l’Arquebisbat que les celebracions religioses en el Cementeri General seguiran amb total normalitat i sense cap restricció”.

“Nosaltres garantim que les persones catòliques tindran els seus símbols, de la mateixa manera que volem garantir que les persones que no siguen catòliques tinguen també els seus o cap si no en volen cap”, ha reiterat. “Hi ha gent que és catòlica, evangelista o musulmana i gent que no és res. Açò és el que volem respectar i ho tenim claríssim”, ha asseverat el primer edil.

Peticions de famílies

Joan Ribó ha afirmat, finalment, que la decisió d’adequar com a “neutres” les sales del tanatori i del crematori municipal s’ha dut a terme per a atendre les “peticions de família” que hi havia en aquest sentit. Així, l’alcalde ha explicat que “hi havia una sala en la qual no hi havia cap tipus de símbol” però ha destacat que “era una sala molt xicoteta” que “moltes vegades generava problemes” d’aforament, per la qual cosa s’ha optat per adaptar-ne unes altres.

Comparteix

Icona de pantalla completa