Diari La Veu del País Valencià
Oliva exigeix a Foment celeritat en l’enllaç de l’AP-7
RedactaVeu / Madrid / Oliva

En la reunió, els portaveus d’Oliva han transmès al secretari general d’Infraestructures, Manuel Niño, el “malestar per la tardança” en el calendari de tramitació “a què es va comprometre el Ministeri en el seu dia”, que hauria d’haver culminat amb la licitació de les obres a principis de 2016. També “s’ha exigit amb contundència la màxima celeritat en els passos administratius que falten”.

Segons fonts municipals, el representant del Ministeri de Foment “ha reconegut que l’expedient va endarrerit respecte al calendari inicial”, ha demanat disculpes, però ha explicat que “l’endarreriment no està causat per falta de diligència del Ministeri de Foment, sinó perquè es requereixen informes d’altres, principalment el de Medi Ambient”. També ha manifestat que l’execució de l’enllaç de l’AP-7 al sud del nucli urbà “té caràcter urgent per a l’equip de Foment”.

Estat de l’expedient i full de ruta previst

El projecte de traçat de la denominada Connexió Sud d’Oliva va estar aprovat provisionalment amb data 19 de desembre de 2014, i publicat el 17 de gener de 2015, en el BOE. Compta amb un pressupost base de licitació de 28,90 milions d’euros. L’objecte del projecte és executar, utilitzant l’AP-7, una variant de l’actual travessia de l’N-332 d’Oliva.

El projecte consta d’una carretera bidireccional de 2,6 quilòmetres, amb dos carrils de 3,50 m d’ample i vorals d’1,5 m. Està previst realitzar un enllaç tipus trompeta amb l’AP-7 i un enllaç amb glorieta inferior a la connexió amb l’actual carretera N-332. En març d’enguany, l’Ajuntament d’Oliva va presentar al·legacions. Actualment s’està a l’espera de la resolució i la contestació a les al·legacions presentades, per continuar l’expedient administratiu. Les al·legacions ja estan informades pel Ministeri de Foment “i la contestació definitiva tindrà lloc una vegada s’aprove definitivament el Projecte de Traçat”, el qual haurà de comptar prèviament amb la Declaració d’Impacte Ambiental (DIA) favorable.

El tràmit normal de la DIA dura sis mesos, però des del Ministeri de Foment s’ha sol·licitat al de Medi Ambient la tramitació “per la via d’urgència” -denominat formalment Procediment Simplificat-, amb la qual cosa “el termini màxim es reduiria a la meitat, tres mesos”. La previsió de Manuel Niño és que Medi Ambient accepte la sol·licitud al llarg dels pròxims dies, ja que compta des de principis d’octubre amb tota la documentació complementària que ha requerit, segons les mateixes fonts municipals.

Una vegada haja estat informada favorablement la DIA, serà possible contestar les al·legacions i aprovar el Projecte de Traçat. “Si tot marxa segons allò previst, això ocorrerà a finals d’enguany o principis de 2016. A partir d’eixe moment, es procedirà a l’aprovació del Projecte Constructiu, que ja està en fase avançada de redacció, segons han informat els tècnics del Ministeri”, apunten des del Consistori d’Oliva.

Una vegada aprovat el Projecte Constructiu -que no comporta publicació-, s’iniciarà la fase d’expropiacions, que tindrà una durada aproximada de tres a quatre mesos. Després es procedirà a la fase de licitació, que durarà entre tres i quatre mesos més entre la publicació (52 dies) i l’adjudicació definitiva.

Amb tot, el nou calendari amb què treballa el Ministeri de Foment preveu que les obres no s’adjudicaran abans de finals de 2016, anant tot segons allò previst.

Valoracions de l’alcalde i els portaveus

L’alcalde d’Oliva, David González (Compromís), ha “lamentat” l’endarreriment en el calendari previst i ha exigit a Manuel Niño “l’adopció urgent de mesures per minimitzar els efectes negatius del pas de vehicles pel nucli urbà”, com el desviament del trànsit pesant, mentre no es faça realitat la construcció de l’enllaç sud de l’AP-7.

Respecte al nou full de ruta al qual s’ha compromès el Ministeri, ha manifestat que signaria ja perquè es fera realitat, però “s’ha de ser prudent tenint en compte l’històric de greuges, per un costat, i les eleccions que es realitzaran en desembre, per l’altre”. Finalment, l’alcalde ha declarat que no pararà ni un sol dia per fer el seguiment de la tramitació del projecte i exigir el seu compliment, “governe qui governe, arribant on siga necessari”.

Blai Peiró, primer tinent d’alcalde i portaveu de Projecte Oliva – Ciutadans d’Oliva, considera que a pesar que el Ministeri no ha complit amb el calendari previst, espera que reprenga el calendari de treball previst i ha exigit major celeritat per tal que l’execució del projecte siga una realitat al més prompte possible.

Segons Àlex Salort, segon tinent d’alcalde i portaveu d’EUPV-AC, el calendari marcat pel Ministeri no s’ajusta a les necessitats de tot un poble i, en qualsevol cas, espera el seu compliment. Per la seua banda, Pepe Salazar, portaveu del Partit Gent d’Oliva, ha dit que estarà damunt “per exigir que els terminis marcats es complisquen”. Sandra Tomás (PP), ha manifestat que la reunió ha estat molt positiva perquè el Ministeri ha assegurat que les obres es licitaran a finals de 2016. Finalment, Carlos Mengual (PSPV) ha valorat “amb molta cautela” els compromisos adquirits pel secretari d’Infraestructures ja que, al seu entendre, “ara tot depèn del resultat de les eleccions del 20 D”.

Tren Gandia-Oliva-Dénia

Abans de concloure la reunió, l’alcalde s’ha interessat per l’estat de tramitació de l’Estudi Informatiu (EI) del Tren de la Costa, dins del qual està prevista la connexió Gandia-Oliva-Dénia. Niño ha informat que en l’actualitat l’EI està en la fase final, pendent de les Consultes Ambientals. El Ministeri té previst acceptar la seqüenciació proposada per la Generalitat Valenciana, que passaria per construir en primer lloc la connexió d’Oliva amb Gandia i el desdoblament de Gandia-Cullera.

Comparteix

Icona de pantalla completa