Diari La Veu del País Valencià
Jorge Rodríguez: ‘Ha començat un nou temps a la Diputació de València’

L. Part / València.

“Som conscients que gestionar amb normalitat aquesta nova etapa de la Diputació de València després de més de 20 anys -de govern ‘popular’- suposa un gran esforç. Però volem que la Diputació torne a ser portadora de bones notícies. Volem acabar amb l’opacitat, amb el clientelisme i instal·lar l’objectivitat en les ajudes”.

Amb aquestes paraules el president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, ha obert el desdejuni informatiu celebrat aquest matí amb representants de més d’una vintena de mitjans de comunicació del País Valencià asalí de Regines del Palau situat a la plaça de Manises.

“Que la Diputació deixe de fer vergonya”

L’objectiu últim, ha dit el socialista Rodríguez, és que la Diputació “deixe de fer vergonya” i per aconseguir-ho, ha apuntat, “volem una transformació” real.. Si bé “100 dies donen per al que donen”, Rodríguez ha volgut deixar clar que s’ha produït un substancial “canvi de formes” en una Administració “que durant 20 anys ha estat vetada” –a entitats com Escola Valenciana o persones com Josep Gimeno Botifarra–, i també “un canvi de fons” amb una nova actitud de la “plena col·laboració amb els Ajuntaments”.

La vicepresidenta de la Diputació, Maria Josep Amigó (Compromís), ha incidit en aquesta idea al manifestar que si bé “és molt difícil canviar en 100 dies les coses que s’han fet durant 20 anys” -com ara acabar amb el clientelisme-, “si estem ací és per a col·laborar amb el benestar de les administracions locals” per a la qual cosa, ha dit, “entenem que és necessària una col·laboració entre les diferents institucions i administracions” locals, provincials i autonòmiques del País Valencià.

Fer polítiques “que redunden en el benefici dels ciutadans”

“Mai el criteri de la nostra actuació estarà marcat pel color polític del qui mana. Estem ací per a fer polítiques que redunden en el benefici del conjunt dels ciutadans” i per aquesta raó, si el president Ximo Puig –hui a Nova York- , la vicepresidenta i consellera Mònica Oltra “o qualsevol altra institució ens demana col·laboració, la tindrà”, ha subratllat la vicepresidenta de la Diputació, “perquè la nostra obligació és col·laborar i estar al costat dels ajuntaments” i “treballar pel benestar dels valencians”.

En el torn de preguntes, i qüestionat per l’aparent incongruència que suposa governar una institució com la Diputació que des d’alguns sectors de Compromís s’aposta per tancar, Rodríguez i Amigó han expressat el seu convenciment que “d’ací a 4 anys la Diputació tindrà menys competències” ja que “es pretèn transferir bona part d’elles, entre altres, a les mancomunitats”.

Foto: Diputació de València.

Cap a la desaparició de les diputacions?

“Jo entenc que les Diputacions no són necessàries per a res”, ha asseverat la vicepresidenta, mentre que Rodríguez ha volgut deixar clar que si bé les diputacions presten un serveis que són necessaris “al final, el realment essencial és que es presten eixos serveis i no qui els presta”.

Pel que fa al distint signe polític de les diputacions de Castelló i Alacant, Jorge Rodríguez ha subratllat que “el que de veritat importa no és que competim –entre les diferents corporacions supramunicipals- sinó que col·laborem”, independentment del partit que les governe.

‘Tele Rus’

Preguntats sobre si en aquestos 100 dies han trobat temes “foscos” en els calaixos de la Diputació, ambdós dirigents han contestat que “la casa és molt gran i hi ha molts calaixos”. Sí han reconegut que s’han trobat amb decisions polèmiques i “sense sentit” –com ara els 3 milions d’euros previstos per a la posada en marxa de l’anomenada ‘Tele Rus’, fons que es destinaran al Pla Xarxa Llibres-, Jorge Rodríguez ha volgut recordar que “’l’striptease’ integral el faran els jutges” davant una manera de funcionar “que no agradava”. “Tele Rus és un exemple d’utilització de la institució com a ferramenta per a la lluita partidista. I pensem que la Diputació no pot convertir-se mai en el braç armat d’un partit”, ha sentenciat Rodríguez.

“Per a nosaltres el que és realment important és que els alcaldes perceberen que comença un nou temps”, ha continuat Rodríguez, i en aquesta línia ha recordat que una de les primeres mesures va ser la realització d’una enquesta “per conèixer què és el que el més necessiten”. En aquest sentit, Jorge Rodríguez i Maria Josep Amigó han apuntat que entre les matèries que el alcaldes els han traslladat com a necessitats “primordials” figuren la millora dels serveis informàtics –especialment els pobles més menuts-, la millora de l’eficiència energètica –“que correspon a Imelsa i que no ha ajudat gens en aquest aspecte”-, un major “esforç mediambiental”, i potenciar l’àrea de Turisme “perquè no siga un cosa tan localitzada”.

El president de la Diputació també ha criticat els actuals plans provincials en el sentit que “no siguen tan teledirigits i siguen els mateixos Ajuntaments els que els marquen”. “Calen menys plans, i que aquestos donen més autonomia als ajuntaments”, ha subratllat.

Per últim, Jorge Rodríguez ha demanat la col·laboració dels mitjans de comunicació valencians “per tal de demostrar que tots no som un tall de lladres” perquè “quan diguem que comença un nou temps, volem que siga real”.

Comparteix

Icona de pantalla completa