Diari La Veu del País Valencià
La Xarxa Verda Valenciana connectarà municipis i comarques
RedactaVeu / València

El diputat de Cooperació, Emili Altur, el diputat de Medi ambient, Josep Bort, la diputada de Turisme, Pilar Moncho, el diputat de Cultura, Xavier Rius i el diputat d’Informàtica i desenvolupament de l’Administració Electrònica, Iván Martí, han acompanyat la vicepresidenta en la presentació d’aquest projecte que implicarà múltiples àrees.

“Es tracta d’una xarxa o corredor ecològic per recórrer a peu o amb bici i que podrà ser emprada tant per a trajectes curts, interurbans i quotidians com per a recorreguts llargs, també per als turistes”, ha afirmat la responsable de la Diputació.

En aquest sentit, la vicepresidenta de la Diputació ha informat que la Xarxa “no estarà basada en grans obres, sinó en infraestructures existents, per la qual cosa requerirà petites actuacions per a unir carrils bici, camins rurals i vies verdes amb una senyalització i publicitat comuna”.

Xarxa pionera en mobilitat sostenible

La vicepresidenta ha expressat la voluntat d’estendre el projecte a tot el territori valencià d’una forma integradora i transversal: “Perdrà sentit si no es coordina amb la Generalitat Valenciana i la resta de diputacions per aconseguir finalment una xarxa autonòmica”.

La vicepresidenta ha transmès optimisme amb el projecte i ha esmentat que “serà una Xarxa Verda plena d’oportunitats on la mobilitat sostenible serà l’excusa per gaudir del territori i posar-lo en valor, unes vegades amb carrils ciclopeatonals i unes altres amb carrils socials i ecològics i culturals”. Igualment, ha informat que “quan siga necessari, es crearan brancs per a connectar-los amb localitzacions o monuments culturals”.

Quant a la participació d’altres entitats, Amigó ha informat que s’afegiran a la Xarxa les iniciatives promogudes per diferents administracions, entitats socials, ecologistes o altres associacions que fomenten l’ús de la bicicleta i propostes provinents d’associacions d’usuaris cicloturistes. D’aquesta manera, la vicepresidenta s’ha referit al projecte europeu Euroveló, a la ruta pel canal Xúquer-Túria i rutes culturals com el Camí Jaume I.

Fases

Pel que fa a les fases del pla, la vicepresidenta ha anunciat que el projecte es desenvoluparà el pròxim any quan començaran algunes accions estratègiques dividides en fases. En primer lloc, s’elaborarà una anàlisi i diagnòstic de la situació actual per conèixer les preexistències, les actuacions previstes i les necessitats reals dels municipis amb la finalitat de marcar objectius, estratègies i definir el pla. En aquesta fase també es marcaran prioritats i identificar punts i accions que es podran executar a la fi de 2016.

La resta de fases consistiran a continuar ‘cosint’ el territori amb la Xarxa i a millorar els trams existents amb nous equipaments i senyalística. “L’objectiu és unir els nostres pobles i comarques mitjançant la Xarxa Verda per posar en valor el patrimoni cultural, natural i turístic, i abasta tot el territori”, ha recalcat Amigó.

Al mateix temps, ha destacat algunes accions que han de ser prioritàries, com connectar l’Horta Nord amb l’Horta Sud, o comunicar alguns municipis amb la costa.

Comparteix

Icona de pantalla completa