Diari La Veu del País Valencià
‘Nosaltres ja hem perdut massa vegades, ara els toca perdre a ells’
Víctor Maceda / El Temps

“Compromís viu dues crisis: una d’identitària, perquè ens considerem un partit com qualsevol altre i la gent també es pensa que ho som, però en canvi, cada vegada que hi ha eleccions, queda clar que no és així. Ahir, Mónica Oltra ens va assegurar que els pròxims quatre anys, els passarà a Compromís, però no es compromet més enllà del 2019. És com qui ha llogat un pis pels pròxims quatre anys, però si després en troba un altre de millor, se’n va”, explica un membre del Bloc integrant de l’executiva de la coalició, que percep com a molt més greu l’altra crisi, la “ideològica”, per la qual “hi ha un sector que volem construir l’espai valencià de progrès, i un altre que s’estima més d’esdevenir l’esquerra perifèrica espanyola”. “Hem passat la infantesa i l’adolescència, però no sabem què volem ser de grans”, afegeix aquesta font, cansada de “les negociacions eternes” i “les cessions reiterades” a Iniciativa del Poble Valencià, la formació liderada per Oltra. “Nosaltres ja hem perdut massa vegades, ara els toca perdre a ells”, sentencia.

Una observació, aquesta, ben estesa al si del Bloc. “És evident que Iniciativa s’identifica més amb Podem que no amb nosaltres, ens continuen considerant uns petitburgesos, però l’actual Bloc està escorat a l’esquerra com no ho havia estat mai, i han de valorar-ho”, explica un diputat nacionalista que elogia la democràcia interna dels nacionalistes. “De democràtics, ho som bastant més que no ells, que des del primer moment van negar-se a votar l’acord amb Podem entre tota la militància de Compromís o al consell general, on som representades les quatre potes de la coalició. Ens han dit que és l’executiva, de només 21 membres, qui ho ha de decidir”.

Ahir, a la reunió d’aquest òrgan, Alberto Ibáñez, un dels membres d’Iniciativa, va banalitzar el referèndum convocat pel Bloc entre la seua militància, tot dient que era “més propi de Mari Carmen y sus muñecos [sic] que no d’una formació política seriosa”. Segons Iniciativa, “el Bloc no pot preguntar pel conjunt de Compromís, que inclou quatre sobiranies diferents”. “El fet cert és que hem posat sobre la taula totes les peticions que ens havien fet, i no n’hi ha hagut prou. Van arribar a la reunió amb la idea clara de tombar qualsevol proposta d’acord amb Podem”, apunta un dirigent de la formació.

“Són ells, que volen dinamitar Compromís”, contesta una persona del Bloc que també va ser present a la cimera de dimarts. “El 74% dels nostres afiliats ha dit no a un pacte amb Podem, però tanmateix, ells van arribar-hi amb una proposta en què no liderem res ni tenim la certesa de disposar de grup parlamentari propi. I a més, Podem la filtra i algun mitjà parla d’una negociació tancada, exitosa. No podien haver-ho fet pitjor”.

A la cita, Enric Morera va recordar que era nacionalista i no pensava subordinar-se a una marca espanyola. Joan Ribó li va respondre que, per contra, ell no ho era gens, de nacionalista, i que el resultat del referèndum dels adherits -Gent de Compromís (GdC), entre els quals s’hi troba- no podia representar la veu d’aquest col·lectiu. “Va qüestionar la legitimitat de la votació, com si s’haguera mutilat el cens, una cosa molt estranya”, explica una assistent a la reunió. El 60% de GdC va demanar d’acudir a les eleccions del 20 de desembre com a Compromís, sense Podem.

La sorpresa va ser la posició unànime del Bloc. Fins ara, Oltra rebia el suport d’un sector jove que ahir va ser una pinya amb la decisió aprovada en referèndum. Fran Ferri, síndic a les Corts, en cap moment no va saludar la proposta de Podem, i pel matí, conjuntament amb Vicent Marzà, havia publicat un article en què tampoc no parlava d’arribar a acords amb la formació violeta, sinó d’enfortir Compromís. Els que al seu dia deien “amb B de Baldo” per demanar el vot a l’opció B del referèndum -la que suggeria d’arribar-hi a una entesa- tampoc no es volen desmarcar del posicionament general del partit.

“Vam cedir amb les quotes, el control de les finances i el nombre d’alts càrrecs de la Generalitat; ara és el moment que cedesquen ells, han de deixar de banda una proposta que no ens agrada a dos de les quatre parts de Compromís. No és tan greu”, continua una persona del Bloc present a la reunió. “L’objectiu és aigualir el Bloc dins d’una marca més ampla, que incloga Podem i diluesca el discurs nacionalista”, explica.

Iniciativa no amaga que la intenció és unir forces amb Podem -que disposa d’una estructura molt feble al País Valencià- i fidelitzar els 13 diputats violeta a les Corts per tal de governar amb més calma la resta de la legislatura. “Al Bloc s’obliden que el nou Consell va quedar vuit escons per sota de la majoria absoluta, i Podem, en aquest sentit, és un aliat necessari”, conclou una persona propera a Oltra, convençuda que a les pròximes eleccions valencianes, la unió de Compromís i Podem superarà el PSPV-PSOE.

Continuar llegint: El Temps

Comparteix

Icona de pantalla completa