Diari La Veu del País Valencià
Podem: ‘Hi ha dictàmens jurídics que avalarien crear un grup propi al costat de Compromís’
RedactaVeu / EP / València

Montiel ha assenyalat que si els protocols dels quals s’ha parlat són finalment acceptats pel conjunt de Compromís, “açò incorpora la formalització davant notari dels compromisos que condueixen a la constitució d’un grup parlamentari propi” i si per algun impediment tècnic-jurídic les primeres setmanes no es poguera produir eixa constitució “es trobaria una fórmula transitòria que ens permetera mantenir la identitat valenciana del col·lectiu triat a la Comunitat Valenciana fins que poguérem adoptar mesures parlamentàries”.

Ha confiat que “l’onada de canvi portarà també a modificar la correlació de forces de la Mesa del Congrés i no hi haurà una voluntat política de restringir la formació de grups” i “en última instància la voluntat de constituir un grup parlamentari propi és tan forta que trobaríem els protocols, hi hauria una solució transitòria fins que poguérem modificar el reglament” com per exemple la creació d’un “subgrup parlamentari transitori” que garantira les intervencions i visibilitat dels diputats triats pels valencians.

“Ningú entendria que posàrem problemes, no està en la nostra voluntat, a la formació d’un grup parlamentari”, ha recalcat Montiel, que ha incidit que aquest grup “seria absolutament complementari i donaria més efectivitat al govern progressista de la Comunitat” –per País Valencià-, que tindria aquesta “prolongació” a Madrid, “assistint i protagonitzant el canvi”.

Qüestionat sobre si el “no acord” afebliria el Consell, ha dit que aquesta feblesa no tindria tant a veure amb el resultat electoral sinó amb el fet que no confien que “una fórmula en la qual Podem i Compromís no siga decisiu en la formació de la nova majoria en el Congrés puga portar avant el canvi que nosaltres volem” perquè el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, és “suficientment tebi com per a no confiar en les seues mans ni en les de Mariano Rajoy els canvis que necessita el país i la Comunitat”.

Antonio Montiel, en la seua compareixença en els corridors de les Corts.

Així mateix, en ser preguntat sobre si creu que el president de la Generalitat, Ximo Puig, és més “càlid”, ha respost que “està en això”.

Altres incorporacions

Preguntat sobre si en el cas que finalment no hi haja aliança amb Compromís estarien disposats a incorporar a la seua candidatura algun dels partits que conformen la coalició, ha dit que no volen “interferir en el procés intern” de Compromís, que és “complex perquè és una coalició que ha costat molt construir”, encara que ha ressaltat que escoltaran “qualsevol oferta o proposta” per a construir una coalició diferent a la plantejada fins ara de Podem-Compromís.

Així mateix, respecte a si s’incorporaria a Ara en Comú, ha afirmat: “Depèn d’ells, no és una qüestió que puguem prejutjar nosaltres”, però ja que porten avançada la seua proposta, açò “ho fa difícil”.

En ser qüestionat sobre si es plantegen confluir sota una agrupació d’electors, ha assenyalat que “no seria una fórmula tan reeixida com la de posar en la capçalera dues marques que han demostrat la seua acceptació, com són Compromís i Podem” perquè “amagar-les sota una pantalla a 60 dies de les eleccions no pot ser mai més útil”.

Segons ha dit, la fórmula plantejada no solament inclou Podem i Compromís, sinó a altres forces i organitzacions socials i independents que es vulguen agrupar sota un espai participatiu al que han proposat anomenar ‘És el moment’. Així, aquesta hipotètica coalició “tindria tres potes: Podem, Compromís i És el moment”, aquest últim conformat com “una banderola d’enganxament perquè molta gent que no és militant o simpatitzant d’una o l’altra puga trobar la seua cobertura per a participar”.

Comparteix

Icona de pantalla completa