Diari La Veu del País Valencià
El PP compara donar subvencions a ACPV amb atorgar-les a neonazis
RedactaVeu / EP / València

El grup parlamentari Ciutadans (C’s) donarà suport a la proposta de PSPV, Compromís i Podem per a derogar la Llei de Senyals d’Identitat aprovada pel PPCV el passat mes d’abril en tractar-se d’una norma “populista, innecessària i que va instrumentalitzar el PP per a guanyar vots”, ha manifestat la seua portaveu, Carolina Punset, qui també ha recordat que aquest partit “no és qui per a repartir carnets de bona o mala valenciania a ningú”.

Des del PP, la seua portaveu parlamentària, Isabel Bonig, ha criticat que l’“anhelat canvi” polític no és més que “una revisió permanent” del passat i ha recordat que “destrossar tot el que s’ha fet no és un canvi polític, és revenja política, molt pròpia dels governs d’esquerres”.

Respecte a la Llei de Senyes, s’ha preguntat “per què té por tota l’esquerra al fet que es reconega la labor docent de Lo Rat Penat i la Real Acadèmia de Cultura Valenciana”, a la qual cosa ha contestat que potser és “perquè no són ideològicament d’ells i tot el que no estiga amb la ideologia de l’esquerra, cal acabar amb açò”.

Bonig: “S’imaginen que el PP donara una ajuda a un grup nazi?”

Així mateix, Bonig ha destacat que aquesta norma pretenia evitar que les subvencions anaren per a associacions culturals que no compleixen amb l’Estatut d’Autonomia i la Constitució. “S’imaginen si el PP donara una subvenció a un grup nazi o neonazi la que es muntaria? Doncs el que pretenia la llei és no donar subvencions a entitats que no respecten l’ordenament jurídic vigent”, ha asseverat Bonig.

En aquest sentit, ha destacat que el Consell “vol donar subvencions a Acció Cultural del País Valencià (ACPV), que manté la unitat de la llengua i els Països Catalans”, precisament quan “açò és el que aquesta llei limitava, que qui reba subvencions públiques complisca l’Estatut i la Constitució”.

Per la seua banda, la líder de Ciudadanos al PV, Carolina Punset, després de la Junta de Síndics en les Corts, ha criticat que el PP va aprovar aquesta norma “a la desesperada un mes abans de les eleccions”, per a recordar que C’s defensa un “patriotisme civil” basat en la defensa de l’ordenament constitucional, que és “el més oposat a aquest patriotisme identitari”, que ha qualificat com “un altre tipus de nacionalisme”.

Punset (C’s): “Hem de ser lliures de sentir-nos o no ciutadans”

Punset ha defensat que el que uneix els ciutadans és el “paraigua institucional que garanteix que tots, amb independència de la nostra identitat, som ciutadans lliures i iguals” i no els “costums gatronòmics o festes”. Per açò, encara que ha ressaltat que són partidaris de protegir els aspectes culturals, ha remarcat que “hem de ser lliures de sentir-nos o no ciutadans amb independència dels costums o ritus que existisquen en la comunitat”.

Mata (PSOE): “Retornant a la normalitat”

El portaveu socialista, Manolo Mata, ha defensat que amb aquesta proposta de derogació no han “traït” ningú, sinó que es retorna a “la normalitat”, i ha recalcat que el PP “no és amo dels senyals d’identitat”.

Ferri (Compromís): “Una llei innecessària”

Per la seua banda, el síndic de Compromís, Fran Ferri, ha recordat que aquesta llei no va comptar amb el vistiplau del Consell Jurídic Consultiu i, a més de ser innecessària, s’“oblidava” de festes com les Fogueres d’Alacant, per la qual cosa s’ha preguntat “ací qui traeix els valencians?”. Després de ressaltar també que “els senyals no pertanyen a ningú”, ha incidit que no es pot crear una llei que converteix la Generalitat en “una policia identitària” per a “perseguir a aquells que segons el seu criteri no són valencians”, una cosa més pròpia d'”un sistema dictatorial”.

Montiel (Podem): “Trist i lamentable l’actitud del PP”

El portaveu de Podem, Antonio Montiel, ha considerat “molt trist, lamentable, que algú com el PP que ha comès molts abusos, com el tancament de RTVV, que no afavoreix la imatge i identitat de la Comunitat Valenciana a Espanya i Europa, s’intente embolicar en la bandera” i seguisca “atiant la divisió entre els valencians” amb una “apel·lació al tema emocional” encara que “la racionalitat dels valencians el 24M els va traure del poder”.

Comparteix

Icona de pantalla completa