Diari La Veu del País Valencià
El PAI de la Garrofera d’Alzira, relacionat amb el València CF
RedactaVeu / Alzira

Compromís per Alzira presentarà una moció per a la seua discussió en el Ple de l’Ajuntament per acordar la resolució del PAI de la Garrofera en la seua totalitat i deixar sense efecte l’aprovació provisional aprovada l’any 2006 per part de Bastidas i el PP.

El portaveu del grup, Carles Aranda, creu que si desapareix aquest macroprojecte del nou PGOU (que comprèn la construcció de més de 3000 habitatges i un camp de golf) i també el de la Barraca, “el nou Pla General d’Ordenació Urbana podria aprovar-se aquesta legislatura”.

Si al mes de desembre del 2006, explica Aranda, “en tot el ‘boom’ immobiliari, l’equip de govern va aprovar amb caràcter provisional aquest projecte, hui no té cap sentit que el mateix siga inclòs en el nou PGOU. Així ho entén també la pròpia Conselleria d’Infraestructures en els seus informes sobre impacte mediambiental”.

Aquest PAI de la Garrofera, que es va presentar i tramitar de manera molt ràpida l’any 2006, té un origen “molt poc clar”, assegura Aranda, en vincular-se amb els terrenys forestals que va comprar Paco Roig en la Casella i que van provocar, en el seu moment, un fort rebuig dels veïns d’Alzira. A més, continua, “va donar eixida a un acord celebrat al despatx de l’aleshores conseller de Territori, Rafael Blasco, junt amb Paco Roig i Juan Soler, que va fer possible el canvi de president del València Club de Futbol a la figura d’aquest últim, qui va comprar les accions que tenia Roig”.

Una negociació així, de caràcter empresarial en l’àmbit del futbol, “no té cap sentit i resulta fins i tot esperpèntica”, per la qual cosa, demanda Aranda, “Bastidas ha d’actuar immediatament i deixar fora aquest projecte per ser inviable econòmicament i socialment”.

El DOGV del 4 d’agost de 2006, publicava les bases particulars que servien de suport jurídic a aquest Pla Parcial de Millora. La norma clarament especifica que és causa de resolució del conveni amb l’agent urbanitzador que ell mateix es declare insolvent. Amb data de 14 de març de 2013, el BOE va publicar la resolució del Jutjat Mercantil de València decretant la liquidació de la societat Urbanitzadora Quatre Carreres i el nomenament d’una administració concursal per a procedir a la venda dels actius que l’esmentada empresa puga tenir.

Regidors de Compromís per Alzira junt al ex regidor, Carles Aranda

Fa uns anys, “el BLOC ja advertia de la greu situació econòmica” d’aquesta urbanitzadora que formava part de Caixa Castella la Manxa. Ara, dita entitat financera ha desaparegut i actualment és propietat del FROB, és a dir, de l’Estat. “No hi ha raó per a mantenir aquesta actuació basada en l’especulació per l’augment de valor dels terrenys rústics en aquest paratge del nostre terme municipal perquè és evident que en molts anys no es donaran les condicions per poder dur a terme la construcció de més de 3.000 habitatges i un camp de golf com estava previst”.

Solució al nou Pla General

Carles Aranda, responsable de política municipal de Compromís per Alzira, manifesta que “no podríem entendre que Bastidas es negue a aplicar la Llei en aquest tema tan important, perquè la supressió d’aquest macroprojecte junt amb la desaparició del PAI’ previst en la Barraca enfront del monestir d’Aigues Vives, farà molt més senzilla la tramitació i aprovació del nou Pla General d’Alzira”.

El compromís de Bastidas, manifestat públicament, serà continuar amb els treballs del nou Pla General amb els funcionaris de l’Ajuntament, posant en marxa, l’oficina del Pla General.

Tot i això, explica Aranda, recentment ha contractat amb una empresa externa d’arquitectura, Estudi Tama SL, per un import de 18.000 € més IVA, l’elaboració d’informes per a justificar la suficiència de recursos hídrics i de la pèrdua de valor dels terrenys requalificats pel Pla. “Tot per a millorar l’informe de Sostenibilitat Ambiental i complir els requeriments de la Conselleria, que són molt crítics amb el model expansiu previst per l’alcaldessa i del Partit Popular en el seu projecte de Pla General, totalment contraris a la realitat econòmica i urbanística actual i de futur”, afegeix Aranda.

Comparteix

Icona de pantalla completa