Diari La Veu del País Valencià
Les 17 propostes de les organitzacions ambientals per a una política sostenible
Rebelión / El salmón contra corriente / Madrid

El passat dimarts 13 d’octubre, Amics de la Terra, Ecologistes en Acció, Greenpeace, SEU/BirdLife i WWF van presentar les seues principals propostes de cara a la pròxima legislatura.

Es tracta d’un full de ruta amb 17 mesures estratègiques que abasten propostes transversals més enllà del medi ambient i que apunten cap a la transformació del sistema en la seua globalitat. La sostenibilitat del model econòmic, les polítiques centrades en la justícia social i ambiental i les mesures per a generar un nou model de producció i consum, amb generació d’ocupació lligada a la cura i millora ambiental, centren aquest document amb intenció d’influir en els programes electorals de les pròximes eleccions estatals.

Les organitzacions proposen quatre blocs de mesures a implementar des de l’inici del curs polític, que suposen una nova configuració de les polítiques ambientals respecte a la legislatura actual. Al seu torn, insten tots els partits polítics a incloure en els seus programes electorals aquests punts decisius i significatius per a avançar cap a un model a l’avantguarda, adaptat a les circumstàncies climàtiques i econòmiques actuals i futures.

Una de les propostes clau cerca situar el medi ambient com a prioritat del nou Govern. A aquest efecte, les organitzacions ecologistes proposen la creació d’una Vicepresidència de Sostenibilitat, que permetria una gestió millorada, coordinada i reforçada del medi ambient, dotada de més recursos, i que posaria sobre la taula un nou concepte de fiscalitat més just i sostenible amb la participació de la societat civil. La proposta contempla al seu torn un Ministeri de Medi ambient independent.

Les propostes cerquen iniciar un canvi immediat en el model actual. Per a començar, un canvi dràstic en el model energètic, començant per una auditoria dels costos del sistema actual com a primer pas en la transició cap a un model renovable, i un canvi en el model econòmic, a través de noves formes de produir aliments –més sanes i més generadores d’ocupació– i amb l’avanç cap a l’economia circular i de residus zero.

Les principals organitzacions ambientals espanyoles, Amics de la Terra, Ecologistes en Acció, Greenpeace, SEU/BirdLife i WWF, no s’obliden de la qualitat de vida i la millora en la salut de les persones, objectius que també persegueixen en el full de ruta que hui han presentat. Finalment, un altre grup de mesures exposen la necessitat de donar compliment als plans i estratègies ja continguts en la legislació per a protegir la biodiversitat i els ecosistemes.

Les organitzacions han recordat que el compromís polític enfront del medi ambient és irrenunciable i un deure de tots els partits polítics en la pròxima legislatura. Per açò, el full de ruta proposat, encara que estratègica, exposa mesures a implementar des del principi d’aquesta nova etapa de govern.

Foto: @ieo_baleares.

Les mesures proposades, dividides en 4 blocs, es resumeixen en:

Facilitar la protecció del medi ambient

1. Crear una Vicepresidència de Sostenibilitat i Ministeri de Medi ambient.

2. Reforçar la Fiscalia Coordinadora de Medi ambient i Urbanisme i dotar-la de més mitjans.

3. Reconèixer i reforçar el paper de les organitzacions ambientals.

4. Establir una Llei de Fiscalitat Ambiental.

Qualitat de vida

5. Engegar un pla ambiciós de millora

de la qualitat de l’aire.

6. Prohibir de manera urgent el Bisfenol-A i altres

disruptors endocrins.

7. Prohibir l’ús i abús d’animals amb finalitats lúdiques o publicitàries a través d’una Llei de Protecció Animal.

Nou model energètic

8. Aprovar una Llei de Canvi Climàtic.

9. Realitzar una auditoria energètica.

10. Aprovar una Llei de Mobilitat Sostenible.

Nou model de gestió de recursos

11. No construir més embassaments ni transvasaments.

12. Redissenyar una política agroalimentària respectuosa

amb el medi ambient.

13. No donar ni un pas arrere en la política de tolerància zero contra la pesca il·legal.

14. Donar suport a escala europea a una política d’Economia Circular ambiciosa.

15. Dotar econòmicament el Fons per a la Conservació de la Biodiversitat per a garantir el compliment del Pla Estratègic per al Patrimoni Natural.

16. Derogar la modificació de la Llei de Costes.

17. Rebutjar explícitament el Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversions (TTIP).

Aquest article s’ha publicat a Rebelión i El salmón contracorriente. Traducció La Veu del País Valencià

Comparteix

Icona de pantalla completa