Diari La Veu del País Valencià
L’AVL inaugura l’exposició itinerant ‘Carles Salvador i el seu Temps’ a Alacant
RedactaVeu / Alacant

L’exposició, que serà inaugurada pel president de l’AVL, Ramon Ferrer, i el rector de la Universitat d’Alacant, Manuel Palomar, està centrada en els diferents aspectes que marcaren la vida personal i professional de Carles Salvador (1893-1955), d’aquell mestre d’escola, arrelat a la terra i a la societat de l’època, i sense el qual “hui seria difícil entendre el valencianisme cultural i literari de la primera meitat del segle passat”, ha declarat el president de l’ens normatiu.

L’exposició reflecteix perfectament els tres aspectes fonamentals de la trajectòria de Carles Salvador: la llengua, l’educació i la terra. La seua labor en aquests camps va permetre que les escoles valencianes, les d’Aielo de Malferit, la Pobla de Benifassà, Benassal i Benimaclet en particular, conegueren la flora i la fauna, la història i la cultura del país, tal com recomanaven els moviments de renovació pedagògica més moderns d’Europa, com recorda el comissari de la mostra, l’acadèmic Lluís Meseguer.

Prolífic articulista en revistes de l’època, com Foc i Flama, Pàtria Nova o El Poble Valencià, Carles Salvador va dedicar gran part de la seua producció literària a la poesia, amb obres com Plàstic, Rosa dels vents, El cor en la mà, Jardinet o El bes als llavis, entre altres, sense renunciar a gèneres com la novel·la o el teatre. La figura del mestre es va convertir en un del grans personatges de la cultura valenciana de les primeres dècades del segle XX.

L’estima pel valencià també va ser una constant en la vida de Carles Salvador. El polític de la llengua va comprendre la necessitat de comptar amb una normativa bàsica, unes normes que quedaren establides a Castelló el 1932. La seua Gramàtica valenciana i els cursos de llengua de Lo Rat Penat obriren el camí a molts altres il·lustres valencianistes, que continuaren l’obra iniciada per l’escriptor que el seu ex-libris tenia per lema: “València per damunt de tot”.

L’homenatge dedicat a Carles Salvador ha continuat amb una jornada centrada en el mestre i impulsor de l’ensenyament del valencià. La professora Carmen Salvador, de la Universitat de València, pronunciarà una conferència basada en l’ensenyament en el temps de l’escriptor. Posteriorment, Faust Ripoll, Emili Casanova, Josep Daniel Climent i Gonçal López Pampló participaran en una taula redona on analitzaran la figura del mestre des del camp idiomàtic, educatiu i literari. Finalment, Ferran Zurriaga tancarà la jornada amb una conferència sobre ‘Carles Salvador i l’ensenyament del valencià’.

Comparteix

Icona de pantalla completa