Diari La Veu del País Valencià
‘La biotecnologia és un sector de present i futur a València’
Euram

– Què suposa per a la investigació en sanitat que la Comunitat Valenciana disposi d’un centre de referència com l’Institut Valencià d’Infertilitat?

Els 3 pilars de l’Institut Valencià d’Infertilitat des de la seva fundació el 1990 són l’excel·lència assistencial, la formació i la investigació aplicada. Per aconseguir l’excel·lència assistencial sempre és necessària la investigació que, alhora, necessita recursos econòmics, humans, entrenament, formació… I el que aporten les administracions és del tot insuficient. Per això, des de l’inici invertim part dels ingressos de les clíniques en recerca, vehiculats mitjançant la Fundació IVI, la primera a Espanya que té com a raó de ser fonamental la recerca bàsica aplicada a la reproducció humana.

Només estudiant el que ja s’investiga al món no és possible optimitzar els tractaments al màxim, ja que les circumstàncies de l’entorn, les instal·lacions, el personal i fins i tot el tipus de pacients són diferents. Els fruits d’aquesta política d’inversió en recerca són evidents: els nostres especialistes han publicat més de 450 articles científics en revistes de tot el món, amb índexs de citació i impacte dels més elevats d’Europa. Així mateix, 9 de cada 10 pacients que van a una clínica IVI aconsegueix el seu objectiu de tenir fills i això és possible gràcies a l’activitat R + D + I.

Tot plegat, més els centenars de comunicacions en congressos científics de tot el món eleva clarament el nivell investigador de València, tenint en compte que les nostres 45 clíniques repartides per 8 països porten el nom Institut Valencià d’Infertilitat seguit de la ciutat en la qual es troben: IVI Madrid, IVI Lisboa o IVI Abu Dhabi, per posar algun exemple.

– Podem parlar d’un eix mediterrani del coneixement sanitari, a partir del desenvolupament d’investigació del sector?

València desenvolupa una economia clarament orientada a la salut i a la biotecnologia, que permet la fusió i interacció entre l’activitat mèdica amb la docència i la investigació, puntera en els diferents centres especialitzats i universitats. Els segments d’estudi més consolidats són, sens dubte, l’oncològic i la reproducció assistida, clarament influenciats per l’activitat científica de l’IVI i amb resultats importants.

El desenvolupament de diferents tècniques i diagnòstics el converteixen en un sector d’alta innovació, amb una elevada capacitat per transferir coneixement i basat en un capital humà altament qualificat. El resultat és un sector de present i futur que repercuteix directament en la qualitat de vida dels ciutadans valencians.

Font: Observatori de l’Euram de l’Institut Ignasi Villalonga.

Comparteix

Icona de pantalla completa