Diari La Veu del País Valencià
La Generalitat revela que ha trobat altres 200M€ en ‘factures en els calaixos’
RedactaVeu / EP / València

El conseller Soler ha indicat que, a més dels 400 milions d’euros oposats en factures sense declarar, l’Executiu n’ha trobat 200 milions més, encara que ha incidit en no quedar-se amb la dada concreta. “Són despeses que hem trobat per aquest valor hui, però demà no sabem si serà més”, ha sostingut. A més, ha recalcat que no descarta en un futur trobar nous documents d’aquest tipus. “És possible en que trobem més”, ha vaticinat.

Soler: “Estem davant d’una situació inacceptable”

“Hem de ser realistes i reconèixer com és la situació a la qual ens enfrontem”, ha incidit Soler. “Primerament hem d’actuar amb transparència i no deixar de reivindicar el que és just” ja que “estem davant una situació inacceptable, gens democràtica i inconstitucional, i no deixarem d’exigir el que es mereixen cinc milions de valencians, perquè exigim ser tractats com la resta d’espanyols”, ha conclòs el conseller Soler.

Per la seua banda, Clara Ferrando ha manifestat que l’informe revela que, a 30 de juny de 2015, la Generalitat Valenciana presentava un resultat econòmic-patrimonial amb unes pèrdues de 1.690 milions d’euros. Així mateix, ha remarcat que l’execució pressupostària se situava en el 80,44 per cent, i acumulava ja obligacions pendents de pagament per valor de 1.538 milions d’euros, que se sumarien als 739 milions pendents de pagament d’exercicis anteriors.

Ferrando ha criticat que amb aquestes xifres el govern compta amb “poc marge de maniobra” per a poder intentar reconduir la política de despesa i, sumat a l’infrafnançament del País Valencià, serà “impossible complir objectiu de dèficit”.

A més, l’informe reflecteix respecte als ingressos que, a 30 de juny, els drets reconeguts en transferències corrents únicament aconseguien l’1,16 per cent, la qual cosa suposa 22 milions enfront dels 1.970 milions previstos en el pressupost.

Sobre l’alienació d’ingressos reals, la venda de patrimoni que preveia uns ingressos de 150 milions d’euros, solament s’havia aconseguit el 0,19 per cent del previst i 286.510 euros, la qual cosa per a la secretària autonòmica posa de manifest la “inconsistència” d’aquest capítol.

Comportament ‘negatiu’ de les previsions

D’altra banda, el capítol de taxes, preus públics i altres ingressos, mostra un comportament “molt negatiu” respecte a les previsions. Dels 815 milions pressupostats en els sis primers mesos de l’any, únicament se n’han pogut comptabilitzar 144,7 milions, la qual cosa suposa un 17,64 per cent del total, percentatge que apunta al fet que les previsions estaven sobrevalorades.

Durant 2015, la Generalitat Valenciana va pagar 153 milions d’euros en despeses d’empreses públiques a través del FLA a proveïdors. A més, a través del FLA per a venciments es van pagar uns altres 155 milions, dels quals 148 són amortitzacions i els 6 restants corresponen a interessos. Així mateix, es comprova que, a 30 de juny de 2015, en creditors per operacions pendents d’aplicar a pressupostos, hi havia 1.999,86 milions d’euros, corresponents als comptes 409 i 411.

Entre aquestes xifres, Clara Ferrando ha destacat 500 milions d’euros corresponents a factures del registre RUF, dels quals el 87 per cent corresponen a Sanitat, i 391 milions derivats del conveni amb les Universitats.

Comparteix

Icona de pantalla completa