Diari La Veu del País Valencià
La Generalitat denuncia arbitrarietat i intencionalitat política en el repartiment del FLA
ACN / València

“Estem en una situació límit, que a més s’està veient agreujada per una clara deslleialtat institucional per part del Ministeri d’Hisenda”, ha denunciat Vicent Soler, que ha afegit que l’actitud del govern espanyol “està repercutint en proveïdors, farmacèutics, en les empreses valencianes i en el conjunt de la ciutadania. No hi ha autonomia política si no hi ha autonomia financera”.

El responsable valencià d’Hisenda ha assenyalat “cap govern parteix de zero, i la ciutadania ha de conèixer quina és la situació real enfront de la qual ens trobem “.

En la seua intervenció, el conseller ha remarcat el complicat que és per al País Valencià contenir el dèficit, “quan al maig de 2015, abans de les eleccions, ja havíem superat el 0,7% permès i al juny arribàvem a l’1,2% de dèficit. Partint d’aquesta base, tenim molt poc marge per a treballar “.

En la presentació d’aquest informe ha participat també la secretària autonòmica d’Hisenda, Clara Ferrando, la qual ha entrat al detall de les xifres més generals recollides en aquest document. Així, ha dit que a 30 de juny de 2015, la Generalitat Valenciana presentava un resultat economicopatrimonial amb unes pèrdues de 1.690 milions d’euros.

“L’execució pressupostària a 30 de juny se situava en el 80,44%, i acumulava obligacions pendents de pagament per valor de 1.538 milions d’euros, que se sumarien als 739 milions pendents de pagament d’exercicis anteriors”, ha destacat la secretària autonòmica.

D’aquest informe també es desprèn que respecte als ingressos, a 30 de juny, els drets reconeguts en transferències corrents únicament arribaven a l’1,16%, 22 milions enfront dels 1.970 previstos en el pressupost. I respecte a l’alienació d’ingressos reals, la venda de patrimoni que preveia uns ingressos de 150 milions d’euros, només s’havia aconseguit el 0,19% del previst, “el que posa de manifest la inconsistència d’aquest capítol”, segons la secretaria autonòmica.

D’altra banda, el capítol 3 de taxes, preus públics i altres ingressos, mostra un comportament molt negatiu respecte a les previsions, ha dit Ferrando. Dels 815 milions pressupostats en els sis primers mesos de l’any, únicament s’han pogut comptabilitzar 144.700.000, la qual cosa suposa un 17,64% del total.

Durant 2015, la Generalitat Valenciana va pagar 153 milions d’euros en despeses d’empreses públiques a través del FLA a proveïdors. A més, a través del FLA per venciments es van pagar altres 155 milions, dels quals 148 són amortitzacions i els 6 restants corresponen a interessos.

Així mateix, es comprova que, a 30 de juny de 2015, en creditors per operacions pendents d’aplicar a pressuposts, hi havia 1.999,86 milions d’euros, corresponents als comptes 409 i 411. Entre aquestes xifres, Clara Ferrando ha destacat 500 milions d’euros corresponents a factures del RUF, dels quals el 87% corresponen a Sanitat, i altres 391 milions derivats del conveni amb les Universitats.

Comparteix

Icona de pantalla completa