Diari La Veu del País Valencià
Puig: ‘En aquests moments l’autogovern no és viable per la falta de finançament’
RedactaVeu / Agències / València

Ximo Puig, en un acte de presentació dels actes organitzats per la Generalitat amb motiu de la celebració del 9 d’Octubre, ha anunciat que els consellers iniciaran una gira per totes capitals de les comarques del País Valencià per explicar a la ciutadania que “el finançament, les inversions de l’Estat i la reestructuració del deute són els elements fonamentals” per a mantenir la capacitat d’autogovern.

Així, ha concretat que aquesta gira es realitza per a “representar clarament” que aquesta postura és “un projecte de Govern”. Puig ha recalcat que és la primera vegada que es fa aquesta “campanya de govern” perquè, ha insistit, és “una campanya de país dirigida a tota la ciutadania” amb l’objectiu “d’explicar clarament la necessitat de canviar el model de finançament i de millorar la visibilitat” del PV.

Per a Puig “el problema més greu” és que “sembla que el que ocorre ací no li interessa ningú” ja que quan es parla del problema territorial “es refereixen només a Catalunya”, que “té una gran dimensió i és un problema greu”, però “el que està passant als valencians és que si continuem així estem perdent moltes oportunitats i estem sent profundament maltractats”. “No s’entén que tinguem 12 punts menys de renda per càpita”, ha lamentat.

Segon el cap de l’executiu del PV aquesta gira és “una missió d’un Govern no d’un partit ni d’un conseller” per a fer veure “a tots els valencians que necessitem aqueixos recursos per portar endavant les polítiques socials i de promoció econòmica que volem portar”. En aqueix sentit, ha insistit que els ciutadans han de saber que “quan es parla del finançament, de les inversions de l’Estat i de la reestructuració del deute no és un debat entre polítics, sinó és un debat de tota la societat”

Ple de les Corts sobre finançament

Per açò, ha assenyalat que a més d’aquesta campanya de consellers, el dia 6 se celebrarà el Ple de les Corts sobre finançament del que ha confiat que sorgisca un “acord unànime de tots els partits” i a més se signarà un acord de finançament amb els partits polítics, sindicats, empresaris i universitats a més de totes les entitats que es vulguen adherir.

De fet, la setmana vinent es vol signar aquest acord amb tots els agents socials. Ha apuntat que al marge de com es concrete la mobilització social per a reclamar un finançament just s’ha iniciat aquest trajecte que “no s’acaba el 9 d’octubre” sinó que “ continuarà perquè és un trajecte de llarg abast”.

El 9 d’Octubre ‘cal fer visible el problema de l’infrafinançament’

El president ha dit que el pròxim 9 d’octubre, diada dels valencians, ha de servir per fer visible el problema de l’infrafinançament. Preguntat sobre si finalment hi haurà una gran mobilització eixa jornada per reclamar finançament, Ximo Puig ha indicat que “al marge de la mobilització i com es concrete” la reclamació del canvi de model és un trajecte que ja s’ha iniciat “i no acaba el 9 d’octubre” sinó que “és un trajecte de llarg termini”.

“El que passe el 9 d’octubre no és el més significatiu”, sinó que la voluntat del Consell és “conscienciar tota la societat” i portar aquestes reivindicació fins les últimes conseqüències perquè “tot està obert” i “no tanquem la porta a la qüestió judicial ni a res”. “Hem de reaccionar sí o sí”, ha postil·lat.

Comparteix

Icona de pantalla completa