Diari La Veu del País Valencià
Escòcia s’ofereix per ‘compartir l’experiència’ del referèndum amb Catalunya i Espanya
ACN / Londres

Fonts del govern escocès han negat a l’ACN que es tracte d’un oferiment de mediació, però la primera ministra mateixa, Nicola Sturgeon, ha remarcat que “Escòcia va donar un exemple al món sobre com prendre aquestes grans decisions d’una manera totalment correcta”.

“Felicitem els qui han guanyat a les eleccions catalanes”, ha assegurat la ministra d’Exteriors Hyslop en un comunicat. “El que passe a partir d’ara és cosa de la gent i dels governs de Catalunya i Espanya”, ha remarcat. Segons Hyslop, el procés acordat entre Londres i Edimburg per celebrar un “referèndum vinculant” va fomentar un “vibrant debat constitucional”.

La primera ministra Sturgeon ha admès en declaracions a STV que els escocesos “miren amb un gran interès” el procés a Catalunya però que són “dos països diferents, amb circumstàncies diferents”. “El futur de Catalunya el decidirà el poble de Catalunya”, ha remarcat Sturgeon, que ha volgut “preuar” els governs de Londres i Edimburg per haver permès la celebració “d’un exercici democràtic consensuat d’autodeterminació”.

Tot i que fonts del govern escocès reiteren que es tracte d’una oferta formal de mediació, el ministre d’Afers Europeus, Humza Yousaf, també ha assegurat a Twitter que “amb l’experiència d’un procés de referèndum consensuat, el govern escocès està preparat per ajudar els governs espanyol i català si cal”.

Comparteix

Icona de pantalla completa