Diari La Veu del País Valencià
Ple absolut en la presentació de ‘Mediterráneo: el naufragio de Europa’ de Javier de Lucas
RedactaVeu / València

La societat valenciana va respondre ahir dijous amb un ple absolut en la presentació del llibre en el qual van intervenir el director de l’editorial Tirant lo Blanch, Salvador Vives, els professors Joan Romero i Sami Naïr i l’autor.

Professors i estudiants, advocats, juristes, membres d’ONGs, i algunes autoritats del Consell, com la consellera Gabriela Bravo i el conseller Manuel Alcaraz, el degà de l’ICAV i el del Col·legi Notarial, a més d’amics i companys de l’autor, com Tomás Vives i Carmen Alborch, entre el públic que va abarrotar el saló d’actes de l’ICAV i va obligar a habilitar una altra sala.

L’escriptor i columnista de La Veu, Javier de Lucas, amb aquest treball fa una “trucada” crítica en el seu llibre ‘Mediterráneo: El naufragio de Europa’ a polítics i ciutadans sobre les raons de fons de la crisi dels refugiats perquè, al seu entendre, “Europa ha naufragat en creure’s que aquest problema se soluciona donant casa i menjar a 120.000 refugiats”. “Aquesta no és una tragèdia davant la qual no es puga fer res”, ha remarcat.

L’objectiu de l’obra és “donar pistes” als dirigents polítics sobre les mesures estructurals que haurien d’adoptar-se i que, segons l’autor, “sí que es coneixen” i “van més enllà” d’establir quotes de refugiats entre els països membres de la Unió Europea, fet que ha qualificat com a “espectacle vergonyós”.

En aquest sentit, De Lucas ha expressat que no es tracta d’un llibre “conjuntural” i que el seu procés d’escriptura va començar quan van començar a succeir-se diverses tragèdies en aigües del Mediterrani en els dos últims anys. Així, ha explicat que la seua intenció ha sigut ,més que denunciar el conflicte, “entendre” la crisi dels refugiats de Síria que, malgrat estar de plena actualitat, “solament és el detonant de la publicació”.

Sami Naïr, per la seua banda, ha subratllat els errors d’Europa en gestionar aquesta crisi que, al seu parer, han ocorregut “per no comptar amb una política comuna de fronteres ni tampoc mitjans financers per a plantejar solucions”. Així, ha incidit que es produeix una situació d’”impotència gravíssima” perquè la UE “aprova 1.000 milions d’euros per a acollir refugiats i després cerca d’on traure’ls”.

Amb aquestes paraules, el catedràtic de Política ha criticat el “excessiu curt termini” d’Europa al “no haver sabut prevenir els conflictes en el seu terreny”. Per a ell, a més, Síria “és un exemple” del que pot succeir en un futur en països de l’Àfrica subsahariana.

‘Llàgrimes de cocodril’

L’escriptor ha explicat que la decisió de publicar aquest llibre, després d’anys de treball, va sorgir després del naufragi en el passat mes d’abril d’un vaixell amb 700 immigrants en l’illa italiana de Lampedusa. Com ha recordat, aquesta tragèdia “va provocar llàgrimes de cocodril en els responsables polítics”, que “van repetir el seu error” en la gestió de la crisi actual de refugiats sirians.

Preguntat per altres crisis migratòries com la de la frontera de Melilla, De Lucas ha denunciat la política “perversa” de l’Estat espanyol en retardar ” sistemàticament sol·licituds d’asil als encara 1.000 immigrants que estan allí i intenten presentar-la encara hui”, cosa que, com ha subratllat, “se sancionarà des d’Europa”.

Conflicte de Síria contaminat

Quant al futur de Síria, Naïr ha assegurat que la solució és “complicadíssima” i que passa per l’acord de pau en aquest país entre dues potències com Rússia i EUA. “Ara estem en un moment de negociació molt subtil, però el conflicte segueix contaminat per les males relacions entre aquestes nacions”, ha apuntat.

Així mateix, ha explicat que no es pot organitzar una intervenció a Síria sense comptar amb el suport del dictador sirià Bashar al Assad, la qual cosa “no significa haver de salvar aquest criminal”, ha remarcat. “A ningú li interessa que aquest país desaparega”, ha manifestat, al mateix temps que ha defensat que la solució passa per una “transició democràtica” a Síria, encara que ha lamentat que “allí no hi ha una vertadera oposició”.

El catedràtic ha recordat que el grup gihadista Estat Islàmic “va sorgir com a conseqüència de la submissió de l’Iraq per EUA” i ha plantejat que, aquesta experiència i la de Líbia, “han deixat dos exestats desapareguts i sense fronteres”, cosa que “no pot tornar a succeir”.

Joan Romero, Salvador Vives, Javier de Lucas i Sami Naïr

Comparteix

Icona de pantalla completa