Diari La Veu del País Valencià
L’himne regional i l’espanyol sonaran doblement el 9 d’Octubre
RedactaVeu / València

L’Ajuntament ha fet hui una crida a tots els valencians perquè participen en els actes del 9 d’Octubre. El regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, ha convidat a la ciutadania, en nom de tota la Corporació, “a prendre part en una celebració que pretenem més oberta i cívica que mai, un acte festiu i d’afirmació col·lectiva del poble valencià”.

La Processó Cívica donarà començament, com és tradicional, a les 12.00 del dia 9. El descens de la Senyera estarà acompanyat enguany per trets de salves i la melodia de la ‘Marxa de la Ciutat’, la composició anònima del segle XVI que, segons el protocol, acompanya tradicionalment l’ensenya en el recorregut de la processó cívica. Una vegada baixada, ha explicat Pere Fuset, “complint la legislació, sonaran els Himnes de València i d’Espanya, que de nou sonaran en l’ofrena floral que es realitzarà al Parterre”.

Pel que fa al recorregut de la Processó Cívica, ha explicat el regidor, partirà des del Consistori i creuarà la plaça de l’Ajuntament en direcció a la plaça de la Reina, deixant a mà dreta el monument a Vinatea. Seguirà pel carrer Sant Vicent fins a l’entrada a la plaça de la Reina, on girarà a la dreta, pel carrer de la Pau, per a arribar al Parterre on es realitzarà l’homenatge a Jaume I. “La tornada serà pels carrers Pintor Sorolla, Barques, i tornada a l’Ajuntament creuant la plaça”. En concloure la processó, es dispararà una ‘mascletà’ a càrrec de la Pirotècnia Torís. No tindrà hora fixa, sinó que serà en el moment de la pujada de la Senyera, quan de nou sonarà la Marxa de la Ciutat.

A la vesprada, se celebrarà la tradicional Entrada de Moros i Cristians que organitza la Federació Valenciana de Moros i Cristians (17:00). Com a novetat, no es solaparà amb la Dansà Popular, atès que aquesta s’ha traslladat al dia 8.

A preguntes dels periodistes, el regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, ha explicat que el portador de la Senyera enguany serà l’alcalde Joan Ribó. Portaran les borles el secretari de la Corporació i representants dels Grups Polítics. Tal com ha indicat l’edil, “s’ha deixat a l’elecció de cada Grup la designació dels seus representants, que hauran de ser dos per grup, un regidor i una regidora, de manera que la representació a cada moment de la processó puga ser paritària”.

El regidor Fuset també ha explicat que els honors i distincions que cada any concedeix l’Ajuntament amb motiu del 9 d’octubre s’atorgaran “amb la màxima normalitat”. “Des de la lleialtat institucional, es lliuraran els honors segons l’acord plenari adoptat en el seu moment, als quals s’afegiran aquells que s’acorden en el Ple de divendres vinent”.

Protagonisme a entitats cíviques

Segons ha explicat Fuset, enguany s’ha preparat un programa de festejos amb importants novetats, dirigides totes elles a “reforçar el caràcter d’unitat i celebració d’aquesta commemoració històrica”.

Així, en primer lloc, s’ha convidat diferents agents socials que fins ara no havien pres part, i es dóna especial protagonisme a algunes entitats cíviques centenàries de la nostra ciutat, com la Reial Societat Econòmica d’Amics del País de València, l’Ateneu Mercantil i la Societat Coral El Micalet juntament amb el Tribunal de les Aigües i Lo Rat Penat, que ja hi participaven. A totes elles, a més, se’ls oferirà la possibilitat d’oferir una corona al Rei Jaume I.

També s’han convidat les persones que han rebut les Distincions de la Ciutat, i a tots els exalcaldes de la València democràtica. I, a més, s’ha convidat també els representants de les quatre principals confessions religioses de la ciutat: catòlica, musulmana, jueva i consell evangèlic, amb la voluntat de donar presència al fet religiós, des d’un vessant ecumènic. Finalment, s’atorga també representació a les associacions festives, amb la Junta Central Fallera i les Falleres Majors i s’incorporen també altres entitats socials, com sindicats, associacions professionals i entitats ciutadanes com el ‘Consell de la Joventut de València i de la Comunitat Valenciana’. “Totes elles participaran mitjançant una nova agrupació més coherent en el protocol de la desfilada”, ha explicat el representant municipal.

Campanya institucional ‘València amb la Senyera’

Per a donar a conèixer els actes i convidar la ciutadania a prendre part en aquesta “festa col·lectiva”, l’Ajuntament ha anunciat que impulsarà una campanya institucional, la imatge de la qual ha presentat hui el regidor, i que es basa en el cartell realitzat per l’artista Martín Forés.

La imatge, ha explicat Pere Fuset, “expressa el símbol d’unió dels valencians: les borles de la Senyera simbolitzen les diferents maneres de pensar, la pluralitat de la nostra societat, totes unides i confluint en una mateixa causa, que és la Senyera, la cimera i lo rat penat representen el nostre passat i la nostra història i els colors, el nostre present i el nostre futur”.

A més, el cartell anuncia la jornada ‘València amb la Senyera’, que es celebrarà el dia 8, i que permetrà a valencianes i valencians visitar i acostar-se a l’ensenya. Com a novetat, enguany s’amplia l’horari d’obertura al públic des de les 10.00 fins a les 22.00 hores per a facilitar que més ciutadans puguen participar-hi si ho desitgen.

Pere Fuset, en la roda de premsa celebrada aquest dimecres.

Dignificació de la vespra amb el cant a la senyera i la dansà popular

El programa d’actes començarà el dia 7 amb el tradicional concert de la Banda Municipal al Palau de la Música. Sota la direcció de Fernado Bonete Piqueras, la formació interpretarà pasdobles dedicats a les Falleres Majors de València i peces del repertori valencià.

L’endemà, el Palau acollirà també un concert de l’Orquestra de València, dirigit per García Asensio, en el qual actuarà el guitarrista José Luis Ruiz del Puerto. Ambdues actuacions seran d’accés gratuït. El dia 2 s’atorgarà una entrada per membre als integrants de l’entitat Amics del Palau.

El dia 8 serà la jornada “València amb la Senyera”, en el Saló de Cristall de l’Ajuntament. A més de l’ampliació de l’horari s’oferirà també el ‘Cant a la Senyera’, del poeta Carles Salvador, amb música d’Agustí Alamán, que interpretarà la Coral Giner de la Societat Coral El Micalet. Es realitzarà en dues sessions, (19:30 i a les 20:00) i es repartiran postals commemoratives editades per l’Ajuntament, amb la imatge del cartell i la lletra del Cant. Tal com ha recordat el regidor Pere Fuset, Carles Salvador és “escriptor valencià de l’any per a l’Acadèmia Valenciana de la Llengua”.

Una altra de les novetats és el trasllat de la Dansà Popular, que varia el seu horari i el seu àmbit de celebració. Passarà a la plaça de l’Ajuntament el dia 8 a les 20:00, amb la voluntat, de “dignificar la vespra de la festivitat, convertir la vespra en una autèntica festa, que siga reclam, i que exercisca també de complement a l’acte València amb la Senyera”.

Comparteix

Icona de pantalla completa