Diari La Veu del País Valencià
AVA demana el tancament de fronteres als cítrics sud-africans per la taca negra
RedactaVeu / València

Les exportacions de cítrics procedents de Sud-àfrica amb destinació als mercats comunitaris constitueixen una bomba de rellotgeria que amenaça, d’una forma cada vegada més evident i perillosa, amb introduir en la citricultura europea la devastadora malaltia de la taca negra (Guignardia o Phyllosticta citricarpa), ja que no en va els enviaments sud-africans durant els últims mesos amb destinació a Europa quasi dupliquen el límit màxim de taca negra autoritzat per la Unió Europea (UE).

Així, amb el coneixement de les autoritats europees que no actuen, i amb la passivitat del Ministeri d’Agricultura, segons ha denunciat l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-Asaja) en Ràdio València, per tercer any consecutiu “els cítrics procedents de Sud-àfrica superen els límits permesos d’aquesta malaltia” (Guignardia o Phyllosticta citricarpa) que no té cura i que obliga a arrancar els arbres si afecta les plantacions autòctones, segons ha denunciat Cristóbal Aguado, president d’AVA, durant la seua intervenció en el programa radiofònic ‘La Llavor’.

El president d’AVA-ASAJA ha expressat els seu malestar perquè ja han aplegat nou enviaments procedents de Sud-àfrica amb aquesta malaltia, “tot i que el límit per tancar fronteres i paralitzar les importacions el va establir la Comissió Europea en cinc”. A açò es suma el fet que enguany també estan entrant a les nostres fronteres cítrics procedents d’Argentina amb el mateix problema.

Aguado denuncia que a més açò ocorre per tercer any consecutiu i Brussel·les “està contravenint clarament les seues pròpies ordenances sobre aquest punt i roman de braços creuats sense adoptar mesures contundents”.

Tancament immediat de les fronteres als cítrics sud-africans

Enfront d’aquesta situació tan alarmant, AVA-ASAJA exigeix a les autoritats comunitàries un canvi radical en els seus actuals plantejaments contemporitzadors que es traduïsca al seu torn en el tancament immediat de les fronteres europees als cítrics procedents de Sud-àfrica amb el compromís afegit que no tornaran a obrir-se fins que el citat país siga capaç de garantir de manera fefaent que ha solucionat el problema de la taca negra.

Segons es lamenta Aguado, en joc està l’economia de milers de famílies. El president d’AVA demana també al Ministeri que “alce la veu a Europa” i defense els interessos del sector citrícola del País Valencià.

Comparteix

Icona de pantalla completa