Diari La Veu del País Valencià
El Govern estatal rebutja el vaixell oferit pel Govern valencià i Baleària per a dur refugiats

EP / Madrid / València.

La vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, ha mostrat aquest divendres el seu “agraïment” respecte a l’acord aconseguit per la companyia Baleària i la Generalitat Valenciana per a noliejar un vaixell que permeta portar 1.100 refugiats, però ha insistit que es tracta d’un procediment europeu.

“S’agraeixen les mostres de solidaritat d’institucions i d’empreses privades però açò és un procediment europeu i s’estableixen mecanismes que hem de respectar i la garantia que ho fem bé, i tot el temps que siga necessari, és que siga alguna cosa compartida i que ens assessoren els que saben”, ha afegit.

Ha recordat, així mateix, que el Ministeri d’Ocupació s’ha reunit amb les comunitats autònomes i ONG per a treballar “en un procediment comú”.

Així mateix, ha avançat que el Govern enviarà “missions d’enllaç” per a identificar i seleccionar refugiats a Itàlia i Grècia amb suport de les ambaixades i associacions consulars que puguen treballar en la zona amb funcionaris de tots dos estats, l’Agència de Control de Fronteres Frontex i ONGs.

Imatge del vaixell ‘Martín i Soler’.

Sáenz de Santamaría ha explicat que ha de ser la Comissió Europea qui centralitze la coordinació d’aquest dispositiu. “Espanya demostrarà la seua capacitat d’acolliment i solidaritat dels seus ciutadans si som capaços d’anar tots junts, per açò treballem en un protocol comú que permeta centralitzar els esforços de totes les administracions, perquè totes són diferents, uns aporten unes coses i els altres unes altres. Hem de veure quins són els millors recursos i que puguem donar la millor integració”.

La vicepresidenta ha recordat que existeix un protocol d’actuació avalat per organitzacions internacionals per a treballar amb sol·licitants de protecció internacional. “És un protocol exhaustiu i que té en compte que aquestes persones poden quedar-se amb nosaltres per sempre o, almenys, fins que no es resolga el conflicte en els seus països d’origen i açò ha d’estar ben organitzat”, ha indicat.

Segons la número dos del Govern, són “els Estats membres els qui tenen la responsabilitat de l’organització del trasllat” i l’Estat espanyol col·laborarà a través “de les missions d’enllaç”.

Soraya Sáenz ha explicat que “aquest és un procediment que dura dos anys, no uns dies o setmanes, per la qual cosa s’han d’anar organitzant processos per a atraure aquestes persones””, ha afegit.

Ha rebutjat, així mateix, que s’estiga actuant amb poca celeritat per part de la Unió Europea. “Les coses cal fer-les bé i determinats processos poden semblar complicats però és necessari fer algunes coses, perquè després els efectes siguen els òptims”.

Comparteix

Icona de pantalla completa