Diari La Veu del País Valencià
Puig xifra en 400 milions d’euros anuals el dèficit d’inversió estatal
Europa press / Alacant

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha xifrat en prop de 400 milions d’euros anuals el dèficit inversor de l’Estat al País Valencià, per la qual cosa ha dit que “aquesta vesprada al Congrés dels Diputats es donarà el primer pas per a fer visible el problema valencià, amb la tramitació de la reforma de l’Estatut d’Autonomia, per a blindar les inversions que rep aquesta regió d’acord amb el seu pes poblacional”. En matèria de finançament ha afirmat que “la Generalitat és inviable si no hi ha un canvi de finançament”.

Puig ha fet aquestes declaracions en atenció als mitjans després d’assistir a la inauguració del curs acadèmic en la Universitat d’Alacant, en ser preguntat per la votació en la qual s’admetrà a tràmit la reforma de l’Estatut valencià que garantisca les inversions estatals.

Segons ha dit, “la problemàtica de la Comunitat engloba l’infrafinançament autonòmic i les inversions de l’Estat”. A eixe respecte, ha assenyalat que les inversions estatals “han sigut les pitjors en la història de la democràcia, des que governa Mariano Rajoy”, i la seua política cap al País Valencià l’ha titllat “d’impresentable”.

Puig ha advertit que en els cinc pressupostos de Rajoy s’han deixat d’invertir 2.030 milions d’euros “amb solament atendre el que ens tocava”. “I mentrestant no tenim qüestions com l’AVE entre Alacant i València i altres fonamentals que ja estan resoltes a altres comunitats”, ha puntualitzat i ha considerat que “es tracta de reivindicacions exigibles i justes” i que el president del Govern espanyol ha de passar de “les paraules als fets”.

Per això, “del que es tracta hui és que açò no torne a passar”, ha afirmat, i ha reconegut que “la Comunitat Valenciana mai ha tingut la inversió de l’Estat que li corresponia per població”.

Ximo Puig ha reclamat que el PP aprove les esmenes presentades als Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) de 2016, perquè des de l’any que ve es corregisca el dèficit inversor i de finançament.

“Eixe és el repte del PP, que canvie amb les esmenes presentades en el Senat, perquè finalment la Comunitat tinga allò que li correspon en inversions. En el percentatge que siga. No és un problema que hi haja més o menys recursos. El problema és com es reparteixen eixos recursos”, ha dit.

Al seu entendre, amb l’aprovació aquesta vesprada, es vol que “la Comunitat deixe de ser invisible i discriminada i que s’entre en la senda de racionalitat, després de quatre vegades en què el PP va bloquejar el projecte.

Ximo Puig ha subratllat que “ha de fer-se un exercici pedagògic a Espanya per tal que s’entenga que la situació de discriminació, no és tolerable” i ha insistit que “hi ha comunitats que reben tres i quatre vegades més”.

Comparteix

Icona de pantalla completa