Diari La Veu del País Valencià
El ‘risc innecessari’ del viatge dels residus nuclears per a 216 municipis
RedactaVeu / EP / Madrid

L’ONG ecologista ha alertat que durant el transport d’aquests residus s’irradiaria a les persones més pròximes als contenidors, les quals rebrien majors dosis en funció de la distància i el temps d’exposició.

També adverteix que poden produir-se accidents perquè és “impossible” predir les situacions inesperades i recorda els accidents que es van produir a Estats Units i a Regne Unit.

A més, destaca que els contenidors no són invulnerables i apunta que a pesar que el projecte contempla que aquests contenidors han de suportar una caiguda lliure de nou metres i, en cas d’incendis, aguantar 800 graus centígrads durant mitja hora; indica que molts investigadors consideren que aquests paràmetres són escassos.

Perjudici al turisme

També alerta del risc per a l’economia a causa que la radioactivitat deteriora el valor de les propietats immobiliàries i causa perjudici al turisme. A més, subratlla que el projecte suposaria un “balafiament econòmic”, ja que costaria 1.000 milions d’euros, que assumiria Enresa, enfront dels 20 milions que costa aproximadament cada magatzem individualitzat creat en cada central, els quals a més ja estan construïts o en projecte en huit dels nou reactors nuclears. A més del cost de cada Magatzem Temporal Individualitzat (ATI), que s’encarregaria cada central.

Així mateix, destaca que és “quasi impossible” la prevenció d’un sistema d’evacuació, refugi i descontaminació en cas d’accident per a la població propera; i subratlla l’ansietat i l’estrès emocional dels habitants que pot causar la percepció del risc.

El document traça les set rutes que seguiran els residus nuclears de camí a l’ATC, designades per l’Empresa Nacional de Residus Radioactius (Enresa). En concret, els 40 camions que transportaran els residus circularan anualment per Catalunya, País Valencià, Castella i Lleó, Castella-la Manxa, Comunitat de Madrid i Extremadura, la qual cosa suposaria una mitjana de tres transports cada mes, segons els càlculs d’Enresa.

Aquestes rutes poden ser consultades a través d’un mapa interactiu en la web www.greenpeace.es/maparutasnucleares. També es pot consultar la situació de les centrals nuclears, del cementeri nuclear i dels punts negres de la carretera pels quals passaran les rutes. A través del mapa, la ciutadania pot enviar un email als responsables dels municipis afectats per a demanar una moratòria.

D’altra banda, l’organització denuncia que en l’actualitat el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) ja ha tramitat el seu informe per a l’autorització prèvia per a l’emplaçament i ha iniciat la licitació de l’obra civil, “sense tenir encara” tots els preceptius informes previs, la qual cosa posa de manifest una “situació irregular”.

Petició de paralització immediata

Per tot açò, Greenpeace demana al Govern Espanyol la paralització “immediata” d’aquest projecte mitjançant una moratòria que implique la paralització dels permisos, autoritzacions i llicències fins que s’actualitze el Pla de Gestió dels Residus Radioactius, es concloguen totes les avaluacions de peticions d’informació tècnica i aquestes decisions se sotmeten a un procés de participació pública per escollir l’alternativa socialment més recolzada.

Comparteix

Icona de pantalla completa