Diari La Veu del País Valencià
Un policia espanyol agredeix un jove per utilitzar el català a la Jonquera
RedactaVeu / València

Després de l’agressió, l’afectat, Esteve Carbonés, va decidir usar el castellà perquè pensava que “el podien retenir o fer-li qualsevol cosa”, expliquen des de la Plataforma. Alhora, l’agredit explica que no va poder obtenir el nom dels policies ni el número de placa per poder tramitar una denúncia. Tot i així, els agents han interposat una denúncia per “desacato a la autoridad”.

La Plataforma per la Llengua explica que ha assumit l’assessorament legal de la víctima i denuncia que amb aquesta ja en són 15 les agressions d’aquest tipus per part de l’Administració pública. Alhora, considera “intolerable aquest tipus d’actuacions per part d’un ens públic i posa l’accent en la voluntat de fer servir la llengua com a eina de confrontació per part de l’Administració de l’Estat espanyol”.

Segons va explicat al directe.cat la víctima, Esteve Carbonés, guia de muntanya, va ser aturat en un control rutinari i un policia li va demanar on anava, a la qual cosa va respondre que anava “a fer un barranc”. Automàticament, diu Carbonés, el policia espanyol en un to molt agressiu em va dir: “Esto es España y aquí se habla español”. El guia explica que va respondre que “aquí també es parla català” i que això va excitar encara més l’agent.

Carbonés assegura que el policia espanyol el va fer sortir del cotxe –ple de cordes i material per fer barrancs i escalada-, i li va etzibar dos cops molt forts als turmells per tal que obrís les cames i que també li va obrir els braços amb contundència per poder-lo escorcollar, mentre a pocs metres hi havia cinc policies més mirant l’operació com si res.

Esteve Carbonés.

“Ahora sí que hablas español”

El guia de muntanya explica que li va passar pel cap el documental 4-F perquè hi havia una furgoneta a pocs metres i per això va canviar al castellà, fet que el policia li va retreure: “Ahora sí que hablas español”. Carbonés afirma que el policia li va prendre el DNI i li va dir que obria un acte i una denúncia per falta de respecte a l’autoritat, però que no va voler donar-li cap còpia de la denúncia.

Comparteix

Icona de pantalla completa